Uutiset7.12.2023

Gesellius, Lindgren, Saarinen – Suomalainen arkkitehtuuri -juhlarahan kutsukilpailu on päättynyt. Kilpailun palkintolautakuntakokouksessa 27.9.2023 lautakunta valitsi kuva-aiheen juhlarahalle. Kilpailun järjesti valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta.

Kilpailuun kutsutut olivat Aimo Katajamäki, Perttu Saksa ja Nora Tapper. Kilpailuajan päättyessä 15.09.2023 kaikki kutsukilpailijat olivat toimittaneet lautakunnalle kilpailuehdotuksensa. Kaikille kutsukilpailijoille myönnetään näin ollen 2 000 euron kutsupalkinto.

Palkintolautakunta valitsi keskustelun jälkeen Aimo Katajamäen kilpailutyön ISIDOR kutsukilpailun voittajaksi. Voittajalle myönnetään 2 000 euron palkinto. 

Palkintolautakunnan mukaan Aimo Katajamäen -ehdotuksen toteutus on selkä ja onnistunut. Rahan tunnuspuolen kuva-aiheena ovat keskustaa kohti kurottavat rakennukset. Rakennukset edustavat Gesellius, Lindgren, Saarinen -arkkitehtitoimiston avainteoksia ja viittaavat myös siihen, millainen esikuvallinen asema niillä on ollut myöhemmän suomalaisen arkkitehtuurin kehittymiselle.  Arkkitehtien nimet ja talojen siluetit muodostavat kellotaulumaisen sommitelman. Sommitelma ja muotokieli saavat aikaan dynaamisen ja tasapainoisen kokonaisuuden pyöreällä kuvapinnalla. Tekijä on oivallisesti suunnitellut kuva-aiheen siten, että kokonaisuutta voi tarkastella ”oikeinpäin” kaikista suunnista, mikä on kolikolle ominaista. Rahan arvopuolen kuva-aiheena on koristeellinen sarana Hvitträskin ulkorakennuksen ovesta. Spiraalimuodot toimivat hyvin pyöreällä kuvapinnalla ja muoto itsessään edustaa hyvin arkkitehtien yhteistä tuotantoa. Luonnonmuodoista ja kansantaiteesta ammentava sarananmuoto vie ajatukset myös yleisemmin suomalaisen arkkitehtuurin perinteisiin ja kokonaistaideteoksiin liittyvään muotoilutraditioon. Sekä tunnus- että arvopuolen kuva-aiheissa on kiinnitetty kiitettävästi huomiota designin taktiilisuuteen pintakäsittelyn avulla. Kokonaisuus edustaa onnistuneesti juhlaraha-aihetta Gesellius, Lindgren, Saarinen – Suomalainen arkkitehtuuri.

Aimo Katajamäki on suomalainen kuvataiteilija, kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Töissään hän liikkuu vaivattomasti taiteen ja muotoilun rajapinnalla. Kolikkosuunnittelualalla Katajamäki on ennestään tunnettu Alvar Aalto, Tapio Wirkkala ja Suomen museot – Museoliitto 100 vuotta -juhlarahojen suunnittelijana. 

Muut kutsukilpailijat olivat myös ansiokkaasti toteuttaneet juhlaraha-aihetta ehdotuksissaan. Palkintolautakunta ja juhlarahalautakunta kiittävät kaikkia kilpailuun osallistuneita.

Palkintolautakuntaan osallistuvat i:

Timo Huusko                                 juhlarahalautakunnan puheenjohtaja, Ateneumin taidemuseo

Juha Halonen                                juhlarahalautakunnan jäsen (vpj), Valtiovarainministeriö

Pirjo Sanaksenaho   juhlarahalautakunnan jäsen, Aalto-yliopisto

Heli Snellman                               juhlarahalautakunnan jäsen, Suomen Pankki

Henrika Tandefelt    juhlarahalautakunnan jäsen, Helsingin yliopisto

Tuomas Sukselainen                      juhlarahalautakunnan jäsen, VTT

Maija Kovari                                  Suomen Taiteilijaseuran edustaja

 

Kokoukseen osallistuivat myös:

Jaakko Koskentola   tekninen asiantuntija, Suomen Pankki

John Kumlin             Suomen Monetan edustaja

Lene Wahlsten        palkintolautakunnan sihteeri, Ateneumin taidemuseo