Julkisen taiteen asiantuntijapalveluiden hankinta on lisääntynyt viime vuosina samanaikaisesti, kun julkinen taide on yleistynyt osana erityyppisiä rakennus- ja infrahankkeita. Tällä sivulla voit tutustua julkisen taiteen asiantuntijapalveluiden hankintaan.


Tilaa taitavasti: Julkisen taiteen asiantuntijapalveluiden hankintaohje

Julkisen taiteen asiantuntijapalveluiden, kuten taidesuunnitelmien laatimisen, hankinta on yleistynyt viime vuosina samanaikaisesti, kun julkinen taide ja prosenttiperiaate ovat yleistyneet osana erityyppisiä rakennus- ja infrahankkeita.

Julkisen taiteen asiantuntijapalveluiden hankinta on verrattavissa mihin tahansa asiantuntijapalvelun hankintaan ja palvelun kilpailutuksen tulee noudattaa hankintalakeja. Hankintaohjeeseen on koottu neuvoja, kuinka kilpailutus kannattaa toteuttaa, mitä tarjoajilta voidaan vaatia ja miten tai millä perusteilla referenssejä tulee vertailla.

Ohjeistuksen on valmistellut tamperelainen julkisen taiteen konsulttiyritys Frei Zimmer Oy. Ohjeistusta on työstetty yhteistyössä julkisen taiteen asiantuntijoiden, tilaajien, Taide käyttöön -hankkeen toimijoiden sekä julkisten hankintojen asiantuntijoiden kanssa.

Ohjeistus on valmistunut syyskuussa 2020, ja sitä päivitetään lainsäädännön, oikeuskäytännön ja viranomaisohjeistuksen muuttuessa.