Prosenttiperiaate on yleinen kansainvälinen käytäntö, ja julkisen taiteen työmahdollisuuksia löytyy myös Suomen ulkopuolelta.

Tältä sivulta löydät tietoa lähimaiden julkisen taiteen organisaatioista ja niiden avoimista taiteilijapankeista sekä sivustoista, joilla julkisen taiteen hauista ilmoitetaan.

Julkisen taiteen tilauskäytännöt, kilpailusäännöt, palkkiotaso ja käytännöt tekijänoikeuksien suhteen vaihtelevat maittain. Kansainvälisten kilpailuiden osalta kehotamme perehtymään tarkasti kilpailun ehtoihin ja käyttämään omaa harkintaa sen suhteen, vaikuttavatko ne reiluilta. Kilpailun ehtoja voi verrata esimerkiksi mallisopimuspohjiin.

Huomioithan, että Suomen Taiteilijaseura tarkastaa ja hyväksyy ainoastaan Suomessa toteutuvat julkisen taiteen kilpailut (muotoilun ja arkkitehtuurin osalta Ornamo ja SAFA).


 

Ruotsi

Ruotsin julkinen hallinto on kolmiportainen: kunta, maakäräjät, valtio. Kaikki nämä kolme hallinnon porrasta tilaavat myös julkista taidetta. Tukholmaan rakennettavaan kiinteistöön voi siis rakennuttajasta riippuen tilata taidetta joko Tukholman kaupunki, Tukholman alue (maakäräjät) tai valtio.

Maksullinen Konstpool -palvelu kokoaa ilmoituksia koko Ruotsista.

 

Kaupungit

Monet Ruotsin kaupungit noudattavat prosenttiperiaatetta. Suurimpien kaupunkien julkisen taiteen toimijoita ovat esimerkiksi:

Stockholm konst
Hakuilmoituksia löydät täältä
Tilaa uutiskirje

Göteborg konst
Avoimet haut/ Open calls

Malmö konst
Open calls

Offentlig konst i Uppsala
Taiteilijapankkiin rekisteröityminen

 

Maakäräjät (läänit)

Maakäräjiä tai niitä vastaavia alueita on yhteensä 21. Maakäräjät tilaavat taidetta esimerkiksi sairaaloihin ja joukkoliikennehankkeisiin. Tietoa julkisen taiteen projekteista löytyy maakäräjien verkkosivuilta.

Region Stockholm
Tukholman läänin avoimet haut

 

Valtio

Valtionhallinnon kiinteistöjen ja ympäristöjen julkisen taiteen tilauksista Ruotsissa vastaa Statens Konstråd. Ruotsi noudattaa prosenttiperiaatetta valtion rakennushankkeissa.

Statens Konstrådin avoimet haut ja taidekilpailut
  

 

Norja

Norjan valtio toteuttaa prosenttiperiaatetta, ja julkisen taiteen komissioista vastaa KORO.

KOROn toimeksiannot löytyvät verkkosivuilta.

 

Saksa

Saksassa suurin osa isoista kaupungeista noudattaa prosenttiperiaatetta, tai niillä on muunlainen Kunst im öffentlichen Raum -ohjelma.

Esimerkiksi Berliinin kaupunki ilmoittaa avoimista julkisen taiteen hauista ja kilpailuista (Kunst am Bau).

 

Ranska

Ranska on noudattanut jo 1950-luvulta lähtien ”1% artistique”- eli prosenttiperiaatetta valtion rakentamisessa. Avoimia taiteilijahakuja julkaistaan Ranskan kulttuuriministeriön verkkosivuilla. Sivustolta löytyy myös opas Ranskan prosenttiperiaatehankkeisiin.