Uutiset20.3.2024
Havainnekuva Akseli Leinosen korkeista teräsrakenteista koostuvasta teoksesta
Havainnekuva Akseli Leinosen teoksesta Valo joka ei sammu.

Tampereen taidemuseo haki portfoliohaun ja rinnakkaisen luonnostilauksen avulla taideteosta Satakunnankadun uuteen kiertoliittymään. Tavoitteena oli löytää teos teemalla ”Tekniikan ja teollisuuden Tampere”.

Akseli Leinosen teos Valo joka ei sammu kohoaa alkuvuodesta 2025 keskelle Tampereen keskustan uutta kiertoliittymää. Satakunnankadulta tarkasteltuna teos koostuu kahdesta 11-metrisestä teräspilarista, joiden väliin jäävä porttimainen aukko symboloi avointa kaupunkia ja juhlistaa Tampereen arkkitehtuuria sekä teknistä luovuutta. Teoksessa on myös kaksi muuta elementtiä, jotka esittävät koskea ja naisen siluettia, korostaen näin luonnon ja asukkaiden merkitystä Tampereen kehityksessä. 

"Tammerkosken koskimaisema on Tampereen ydin, jonka ympärille koko kaupungin kulttuuri on kasvanut. Se on osa kansallista identiteettiämme ja tärkeä osa teollisen kehityksen historiaa. On kunnia päästä osallistumaan tämän ympäristön ja kotikaupunkini kehittämiseen julkisen taiteen avulla", kertoo Akseli Leinonen. 

Tampereen taidemuseo järjesti avoimen portfoliohaun kiertoliittymän uutta julkista taideteosta varten, ja haun pohjalta rinnakkaiseen luonnostilaukseen valittiin Johanna HäiväojaAkseli Leinonen ja työpari NEON eli Viliina Koivisto ja Mark Nixon. Palkintolautakunta näki Leinosen teoksen ottavan tilan rohkeasti haltuunsa ja sopivan mittakaavaltaan ympäröivään kaupunkirakenteeseen. Se, että teos näyttäytyy erilaisena eri suunnista katsottuna, koettiin kiinnostavana ratkaisuna, joka antaa katsojan mielikuvitukselle mahdollisuuden täyttää teoksen muodostama tyhjä tila.  

Teoksen rahoitukseen osallistuu viime vuonna 130 vuotta täyttänyt Tampereen Teknillinen Seura, jonka edustajat olivat myös mukana palkintolautakunnassa. 

"Akseli Leinonen on onnistunut taitavasti tiivistämään Tampereen tarinan ja luomaan rohkean, kohti taivasta ja tulevaisuutta kohoavan teoksen. On erittäin hienoa, että Tampereen Teknillinen Seura voi jälleen olla mukana rakentamassa kaupunkikuvaa näin merkittävällä tavalla yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa”, kommentoi Tampereen Teknillisen Seuran puheenjohtaja Sanna Nokelainen taiteilija- ja teosvalintaa.