Uutiset2.8.2021
Mies seisoo tietokone kädessään, hänen takana on korkea seinä missä digitaalinen taideteos näkyy
Mediataiteilija Charles Sandison Taivaan ja maan väliset -teoksensa edessä. Kuva: Kuopion kaupunki / Vicente Serra

Mediataiteilija Charles Sandisonin julkinen taideteos sijoittuu kesäkuussa avautuneen Kuopion museon uudisrakennuksen portaikkoon.

Kesäkuussa avautuneeseen Kuopion museon uudisrakennukseen on valmistunut mediataiteilija Charles Sandisonin julkinen taideteos Taivaan ja maan väliset. Betoniseinälle heijastuvassa mediateoksessa muodostuvat sanat ja kuvat ovat jatkuvassa muutoksessa vuorotellen rakentuen ja hajoten. Museon näyttelytiloihin johtavan portaikon seinille piirtyy kuvia Kuopion museon kulttuurihistoriallisista ja luonnontieteellisistä kokoelmista. Esineet, valokuvat, eläimet, sanat ja tekstikatkelmat liittävät teoksen museon, Kuopion ja koko Pohjois-Savon historiaan. 

Skotlannissa syntynyt ja Tampereelle asettunut Charles Sandison tunnetaan sanoista rakentuvista, tekoälyä hyödyntävistä mediateoksista. Taiteilija omaksui ohjelmoinnin ilmaisuvälineeksi jo opiskeluaikanaan Glasgowissa.

Charles Sandison on toteuttanut lukuisia julkisia mediateoksia pääosin ulkomaille. Taivaan ja maan väliset on neljäs Sandisonin pysyvästi julkiseen tilaan toteuttama teos Suomessa. Hän rakentaa teoksensa huomioiden rakennuksen arkkitehtuurin ja toiminnan sisällöt. Uuden teoksen toteutusta on rahoitettu Taiteen edistämiskeskuksen avustuksella. Muu rahoitus on sisältynyt uudisrakennuksen ja Kuopion museon peruskorjauksen kustannuksiin prosenttiperiaatteen mukaisesti.

Uudisrakennuksen ja Kuopion museon vanhan puolen peruskorjauksen arkkitehtuurista on vastannut arkkitehtuurin kutsukilpailun voittanut Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy.