Uutiset22.12.2020
Havainnekuva taideteoksesta, jossa pimeässä tilassa valonlähteitä.
Havainnekuva Eetu Huhtalan teosehdotuksesta “Toinen”.

Kiinteistö Oy Kaapelitalo, Tanssin talo ry ja Suomen valotaiteen seura FLASH kutsuivat taiteilijoita ottamaan osaa avoimeen taidekilpailuun valotaideteoksen toteuttamiseksi Kaapelitehtaalle rakennettavan Tanssin talon aulana ja lämpiönä toimivalle Tapahtumatorille. Kilpailuun saapui 25 teosehdotusta.

Kilpailun jury valitsi valotaidekilpailun voittajaksi taiteilija Eetu Huhtalan teosehdotuksen ”Toinen”.

Huhtala kuvaa interaktiivista teostaan seuraavasti:

“Tapahtumatorin paljasta arkkitehtuuria mukaileva teos ei pyri merkittävällä tavalla muuttamaan tilan luonnetta; sen sijaan pyrkimyksenä on hiljaisella tavalla aktivoida sitä ja tuoda tanssitaiteelle ominainen kehollisuus osaksi tilaa. Tanssin katsominen on audiovisuaalinen kokemus, mutta erityisen siitä tekee sille ominainen kehollisen kokemuksen elementti. Katsomme toista kehoa, joka eroistaan huolimatta on perustavanlaatuisen samankaltainen oman kehomme kanssa.”

Jury luonnehti Huhtalan teosehdotusta ajattomaksi ja muunneltavaksi teokseksi, jonka pehmeä liike luo Tapahtumatorille herkän ja elämyksellisen valotapahtuman. Teoksen pettävän yksinkertainen idea antaa etusijan valolle, ja sen interaktiolle tilassa olevien ihmisten kanssa. Yksinkertainen installaatio osoittaa, kuinka arkipäiväisestä voi synnyttää taidetta. Se vertautuu tanssiin, jonka instrumentti on meille tuttuakin tutumpi ihmisen keho, joka sekin liikkeen voimalla muuntuu taiteeksi.

Teoksen toteuttamiseen on varattu 75 000 euroa. Huhtala palkitaan kilpailun pääpalkinnolla, joka on 5 500 euroa.

Kasper Muttosen teosehdotus ”Taivaan tanssi – Sininen hetki” sijoittui kilpailussa toiselle sijalle ja palkittiin 3 000 euron palkinnolla. Muttosen teosehdotuksen todettiin olevan kaunis ja runollinen kurkistus teollisesta ympäristöstä toiseen todellisuuteen.

Kolmas palkinto, 1500 euroa, myönnettiin Tuomas Honkasen ja Ilmari Pesosen teosehdotukselle ”Pinta”. Jury luonnehti teosehdotuksen olevan hienovarainen, tanssillinen ja pukevan hienosti tilan arkkitehtuuria. Teoksen idea muuttaa seinät mediapinnaksi ja tanssittaa tilan arkkitehtuuria kävijöiden interaktion kautta oli kiinnostava.

Kilpailun juryn muodostivat Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja Kai Huotari, Tanssin talon johtaja Niki Matheson, arkkitehdit Teemu Kurkela (JKMM Arkkitehdit Oy) sekä Pia Ilonen (ILO ARKKITEHDIT Oy). Suomen Taiteilijaseuran nimeäminä jäseninä toimivat taiteilijat Jukka Hautamäki ja Tarja Ervasti. Suomen valotaiteen seura FLASH:in nimeämänä jäsenenä toimi Ilkka Paloniemi. Juryn sihteerinä toimi Juha Rouhikoski Suomen valotaiteen seura FLASH:istä. Kilpailussa noudatettiin Suomen Taiteilijaseuran sääntöjä.