Uutiset15.12.2021
Maija Luutosen teos Puuska (2020) sijaitsee Päiväkoti Lauttasaaressa. Se on yksi Helsingin tuoreimpia prosenttitaideteoksia. © Kuva: HAM / Kirsi Halkola

Helsingin kaupunginhallitus päätti joulukuussa laajentaa prosenttiperiaatteen käyttöä täydennysrakentamiseen ja kaupunkiuudistusalueille. Helsinki on noudattanut prosenttiperiaatetta vuodesta 1991.

Helsingin kaupunginhallitus on päättänyt jatkaa ja laajentaa prosenttiperiaatteen käyttöä. 

Tähän mennessä Helsinki on toteuttanut taiteen prosenttiperiaatetta merkittävissä yleisölle avoimissa julkisissa rakennuksissa, kaupunkikuvallisesti merkittävissä puisto- ja katuhankkeissa sekä erikseen sovituilla projektirakentamisalueilla. Ne ovat olleet tähän mennessä uudisrakennuskohteita, kuten parhaillaan rakenteilla oleva Kalasataman alue. Näitä käytäntöjä päätettiin jatkaa.

Uutena käytäntönä prosenttiperiaate laajennetaan Helsingin kaupunkiuudistusalueille ja täydennysrakentamiseen.

"Ehdotuksen tavoitteena on edistää kaupunginosien alueellista tasa-arvoa ja kulttuurista yhdenvertaisuutta sekä tiivistyvien kaupunginosien vetovoimaisuutta ja viihtyisyyttä", päätöksessä todetaan.

Kaupunkiuudistusalueet ovat nimetyt kolme kaupunginosaa, joilla rakennettu ympäristö on merkittäviltä osin tullut elinkaaressaan vaiheeseen, jossa uudistaminen on ajankohtaista. Näin ollen prosenttiperiaatteella toteutettuja julkisia taideteoksia nähdään Helsingissä lähivuosina yhä enemmän myös muilla kuin uusilla asuinalueilla.

Lisäksi kaupunki suosittelee, että kaupungin tytäryhteisöt tekevät taidehankintoja merkittävien rakennushankkeiden yhteydessä prosenttiperiaatteen mukaisesti.

Vuosina 2012–2021 Helsingissä on prosenttirahoituksella valmistunut 75 taideteosta, joihin on yhteensä käytetty rahaa noin 4,5 miljoonaa euroa. Helsinki on Suomen suurin taiteen prosenttiperiaatteen toteuttaja.

Tutustu Helsingin prosenttitaidetyöryhmän raporttiin täällä (linkki)