Uutiset2.12.2022
Pöllöaiheista metalliveistosta kuljetetaan rekka-auton sisässä kahteen osaan jaettuna.
Huu-Ha teos kuljetuksessa kiillotukseen

Taiteilijat kertovat pöllön pienoismallina käytetyn luonnoksen syntyneen muutamassa päivässä, rannalta poimituista kaisloista leikellen ja liimaillen.

Pekka ja Teija Isorättyän taideteos Huu-Ha on julkistettu Kuopiossa Niiralan koululla perjantaina 2.12. Teos on toteutettu Niiralan koulun peruskorjauksen yhteydessä prosenttitaideperiaatteella.

Huu-Ha on toiminnallinen, interaktiivinen ja moniaistinen teos, joka ottaa monipuolisesti huomioon koulun oppilaat ilon, elämysten, uteliaisuuden, tiedonjanon ja positiivisen vuorovaikutuksen lisäämisen kautta.
 
Isorättyöiden teos istuu hyvin kouluympäristöön ja koulun arkkitehtuuriin, mutta se huomio hyvin myös koulun ulkopuolisen yleisön. Teoksen sijainti mahdollistaa hyvän näkymän maamerkkinä toimivaan teokseen. Huu-Ha ottaa kiitettävästi huomioon arkkitehtoniset ja rakennushistorialliset arvot sekä taidekasvatukselliset näkökulmat. Teos on monikerroksinen ja tarinallinen. Sen sisältö kytkeytyy vahvasti paikallisuuteen. Teoksen lähtökohtana on Kuopion luonnontieteellisen museon kokoelmiin päätynyt viirupöllö. Myös sen nimi liittää sen kiinteästi Niiralaan, josta löytyy Huuhanmäki ja Huuhankatu.

Teos on myös toiminnallinen: Pöllön silmiin on rakennettu mekanismi, jonka avulla sen silmiä saa liikuteltua ja pöllön sisällä olevan kellon saa soimaan. Teoksessa käytetty omaleimainen teräsputkitekniikka mahdollistaa teoksen toimimisen myös valoveistoksena. Ontto veistos on valaistu sisältä, ja pimeän aikaan se muuttuu suureksi lyhdyksi. Yöeläimenä ja viisaana lintuna pidetty pöllö vartioi koulua muiden nukkuessa.
 
Helsingissä työskentelevät Isorättyät kertovat pöllön pienoismallina käytetyn luonnoksen syntyneen muutamassa päivässä, rannalta poimituista kaisloista leikellen ja liimaillen. Varsinaisen teoksen valmistaminen vaati kuusi kuukautta intensiivistä työtä Isorättyöiden studiolla, jota taiteilijat itse luonnehtivat pieneksi taidetehtaaksi. Kolme kuukautta meni teoksen mallintamiseen, ja varsinainen rakentaminen vaati toiset kolme kuukautta taiteilijoiden jaloterässtudiolla, jossa heillä oli apunaan metallialan artesaaneja vaativien liitosten tekemiseen.
 
Pekka ja Teija Isorättyä (molemmat s. 1980) ovat torniolaislähtöinen taiteilijapari. Helsingissä työskentelevät taiteilijat ovat valmistuneet Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2007. Isorättyöiden teokset pohjaavat usein kierrätysmateriaalien hyödyntämiseen, ja heidän teoksensa käsittelevät ihmisen, taiteen, teknologian ja luonnon välisiä yhteyksiä.

Taidehankinta toteutettiin rinnakkaisen luonnostilauksen periaatteella.