Uutiset22.5.2024
Sinisen ja pinkin värinen korkea naishahmo-veistos kaupunkikuvassa.

Järvenpään kaupunki on saanut merkittävän lisäyksen julkisen taiteen kokoelmaansa. Järvenhaltija-veistos nousi Mannilantien ja Helsingintien risteyksessä sijaitsevaan liikenneympyrään 24.-25.4.2024 välisenä yönä.

Kahdeksanmetrisen Järvenhaltijan takana on taiteilija HC Berg, jonka työskentelytiloista Tammisaaresta veistos kuljetettiin Järvenpäähän. Veistoksessa on yli sata metallilevyä, tuhansia tukiosia sekä noin 12 000 kiinnikettä. Kokonaisuudessaan Järvenhaltija painaa noin 3000 kiloa.

Veistoksen pystytys sujui suunnitelmien mukaisesti ja kaupunkilaiset pääsivät seuraavana päivänä ihailemaan värikästä teosta, josta tulee erottamaton osa Järvenpään kaupunkikuvaa. Aivan Järvenpään aseman ja radan lähistöllä sijaitsevan taideteoksen voi bongata myös junasta. Värikäs taideteos näyttää hyvin erilaiselta eri kulmista katsottuna. Taiteilija HC Berg myös uskoo, että Järvenhaltija herättää monenlaisia ajatuksia ja keskusteluja, eri tasoilla ja näkökulmista.

”Keskustelu kertoo ajasta, jossa elämme. Ehkä tämä aika tarvitsee haltijan”, Berg pohti veistoksen pystyttämisen jälkeisenä päivänä.

”Lähtöajatuksena Järvenhaltijassa on ollut nuoren ihmisen matka aikuisuuteen. Se voisi olla myös haltijan matka todellisuuteen. Se matka on vasta alussa. Teokseen liittyy myös ajatus ympäristöstä ja luonnon tilasta.”

HC Bergin teos valittiin vuonna 2022 kolmen tilatun luonnoksen joukosta toteutettavaksi uuden Bulevardikorttelin viereiseen liikenneympyrään. Lopullisen valinnan teoksesta teki moniammatillinen taidetyöryhmä. Työryhmän mukaan ehdotus on kansallisesti merkittävä, tarinallinen, visuaalisesti kiinnostava, rohkea ja veistoperinnettä uudistava. Luonnoksen koettiin olevan yleisilmeeltään tunnistettava, vahva sekä leikittelevä ja positiivinen. Lisäksi ehdotus nähtiin eräänlaisena vastinparina Kolmisoinnulle ja jatkumona Järvenpään kulttuuriperintöön, jossa on paljon tunnettuja hahmoja.