Uutiset23.2.2023
Kuva: Jarno Vesala

Jarno Vesalan teo on valmistunut Joensuun virastotalon pääsisäänkäynnin aulatilaan. Ei tavoitettavissa 1.1.23- on  installaatio, joka muodostuu punaisen ilmapallon kattoon kohottamasta ihmishahmosta sekä pilviheijastuksesta. Teoksen luomat tunnelmat vaihtelevat vuorokauden ajasta ja eri kulmista katsottuna.

”Teos ottaa suuren tilan voimakkaasti haltuun pienillä elementeillä ja herättää katsojan havainnoimaan aulatilaa eri kulmista. Teos luo illuusion heliumilla täytetyn ilmapallon voimasta korkealle ilmaan nousseesta ihmisestä. Korkealla oleva ihmishahmo aiheuttaa vaistomaista vatsanpohjasta kouraisua."

Vesalan taide pyrkii herättämään kysymyksiä ihmisen olemisesta ja käyttäytymisestä pienten eleiden tai hienovaraisen tunnelman luomisen avulla. Vesalan taideteosten hahmoista on usein aistittavissa juuri tapahtunut tai tuleva muutos, joka luo teoksen ja katsojan välille tärkeän jännitteen. Myös vuorokaudenaikojen vaihtelut luovat Vesalan teokseen muutoksen elementtejä:

”Virastotalon aukioloaikoina hahmo näyttäytyy jääneen jumiin ilmapallonsa kanssa talon aulatilan kattoon ja iltaisin, kun teos on nähtävissä ulkoa, hahmo on vapautunut matkaamaan taivaalla.”

Virastotalon ollessa suljettuna sen ikkunapintoihin heijastetaan pilviä, joiden lomassa hahmo leijailee. Sisällä teos näyttäytyy perinteisenä kuvanveistona ja ulkoa katsottuna teoksesta rakentuu dioraaman kaltainen näkymä. Vesalalle julkisen taiteen tekemisessä kiinnostavaa on nimenomaan teoksen paikka arjen keskellä:

”Olen halunnut teokseen leikkisyyttä ja luoda talon asiakkaiden arkeen pienen hetken mielikuvitukselle.” 

 

Jarno Vesala on Nokialla työskentelevä ja asuva kuvanveistäjä ja kuvataiteilija. Vesalan teokset ovat pääosin installaatioita, joissa on ihmismäisten veistosten lisäksi mukana ääntä ja videota. Vesala valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2013 ja hän voitti Turku Biennaali -palkinnon yhdessä Krister Gråhnin kanssa 2015.