Uutiset28.11.2022
Havainnekuva haikara-aiheisesta metallisesta veistoksesta taivaan sinistä taustaa vasten
Teija ja Pekka Isorättyän Haikara voitti myös yleisöäänestyksen

Kankaanaukiolle sijoittuvasta taideteoksesta järjestetyn avoimen taidekilpailun voitti ehdotus Haikara, jonka ovat suunnitelleet Teija ja Pekka Isorättyä. Kankaan Palvelu Oy teki juryn esityksen mukaisesti päätöksen Haikara-ehdotuksen valinnasta toteutussuunnitteluun. 

Teija ja Pekka Isorättyän teosehdotus Haikara on voittanut Kankaan Palvelu Oy:n järjestämän taidekilpailun.

Ars Fennica-palkintoehdokkaanakin vuonna 2017 olleet ja Torniosta kotoisin olevat Isorättyät ovat tunnettuja kineettisistä veistoksistaan sekä kokeellisista mekaniikkaa ja elektroniikkaa yhdistävistä teoksistaan, kuten käsin rakennetuista, rollaattorilla kulkevista roboteistaan. Sittemmin he ovat toteuttaneet lukuisia julkisia taideteoksia ympäri Suomea, joissa on usein kuvattu jokin eläinhahmo.

Palkintolautakunta piti Haikara-ehdotusta korkeatasoisena.

Teos leikittelee mittakaavalla ja se ottaa Kankaanaukion hyvin haltuun saaden hulevesiviivästysaltaat näyttäytymään viehättävänä kosteikkona, jossa Haikaran hahmo keskeisenä elementtinä. Teoksen mittakaava on sopusuhtainen ympäröivän rakentamisen kanssa. Teoksen materiaalin käyttö ja toteutustapa on näyttävä ja suurimittakaavaisen veistoksen rakennetta on kevennetty toteutustavalla, joka päästää päivänvalon läpi. Teoksen korkeudessa on hyvin huomioitu, että ajoneuvot ja aurauskalusto sopivat kulkemaan teoksen alta vahingoittamatta sitä. Teos toimii maamerkkinä Kankaanaukiolle ja se tukee Kankaanaukiolla järjestettävää tapahtumatoimintaa.

Palkintolautakunta päätti jakaa yksimielisesti toisen palkinnon, eli 4 000 euroa ehdotukselle Arkkipelago, jonka suunnittelija on Tuula Närhinen. Kolmas palkinto eli 2 000 euroa päätettiin jakaa ehdotukselle Kielletty alue, jonka suunnittelija on Nestori Syrjälä.

Haikara voitti ylivoimaisesti myös yleisöäänestyksen, jolloin kilpailun voiton palkintosumma nousee 7 000 euroon, varsinaisen palkintosumman ollessa 6 000 euroa ja yleisöäänestyksen voittajapalkinnon ollessa 1 000 euroa. Yleisöäänestyksessä Haikara sai 70 ääntä. Ääniä annettiin kaiken kaikkiaan 150 kpl.

Taideteos valmistuu arviolta vuosien 2024–2026 välillä.  

Kilpailussa palkitut luonnokset on nähtävissä verkkonäyttelyssä osoitteessa: https://www.kangasverkko.fi/fi/asukkaalle/kankaanaukion_taidekilpailu2022.html