Uutiset12.6.2023
Loputon kuva: Kevätpellot Valokuva: Heikki Salmi / Kaari Photography
Kai Rentola "Loputon kuva: Kevätpellot", Valokuva: Heikki Salmi / Kaari Photography

Kai Rentolan grafiikan teoskokonaisuus julkistettiin 31.5.2023 Oulun oikeustalossa. Teos valittiin toteutettavaksi Valtion taideteostoimikunnan ja Senaatti-kiinteistöjen keväällä 2021 yhteistyössä toteuttaman yleisen taidekilpailun perusteella. 

Kai Rentolan teoskokonaisuus Loputon kuva koostuu eri grafiikan osista; Lohipato, Kaupunki, Perämeri, Nauhat, Kevätpellot sekä Tuli ja vesi sijoittuvat Oulun oikeustalon istuntosaleihin sekä yhteen sivuaulaan. Teoksen nimi ja konsepti perustuu Rentolaa kiinnostaneeseen kuvan jatkuvuuteen, ja kokonaisuus koostuukin peräti 39:stä toisiinsa liitettävästä vaneripaneelista. Teokset ovat paikalliseen ympäristöön viittaavia maisemallisia panoraamoja. Paneelit ovat myös järjestyksensä puolesta muunnettavia ornamentteja.  

Teosten suunnittelussa on huomioitu eri tilat sekä mahdollistettu myös kauempaa tarkasteltavuus. Rentola katsoo teosten personoivan itsessään neutraaleja ja yhdenmukaisia tiloja, ja antavan myös kulttuurisia viitteitä menneeseen.  

”Aulan teoksessa Tuli ja vesi näytän kivisen rannan, taivaan ja veden ja toisaalta ylväät maljoissa palavat soihdut. Se kertoo omalla tavallaan oikeuden ihanteiden suhteesta todellisuuteen, joka voi kääntyä myös nurin.” 

Grafiikan valmistuminen taideteokseksi on monivaiheinen prosessi; Teoksen keskeiset osat on ensin tehty linoleikkauksena, minkä jälkeen painolaatat on vedostettu paperille. Samat elementit toistuvat eri paneeleissa, sillä joitain osia on grafiikoista on liitetty toisiinsa kollaasin tavoin. Tämän jälkeen grafiikka on reprokuvattu digitaaliseen muotoon, suurennettu lopulliseen kokoonsa ja lopuksi osista on muodostettu yhtenäinen, yksivärinen kuvatiefosto koivuvanerille painettavaksi.  

”Olen esitellyt aiemmissa näyttelyissäni enimmäkseen veistoksia. Tässä teoksessa palaan grafiikkaan, jota olen aikanaan opiskellut ja siihen nuoruuteni ilmaisutapaan, tutkimukseen joka oli jäänyt kesken. Olen aina halunnut pelkistää graafisen ilmaisuni yksiväriseksi, joten tässä käytän lähellä mustaa olevaa väriskaalaa, vähän kuin tatuointivärejä.” 
  

Lisätietoja:

Valtion taideteostoimikunta, Kansallisgalleria
puheenjohtaja Riitta Ojanperä, riitta.ojanpera@kansallisgalleria.fi, 0294500238
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, 0400 271477

Valtion taideteostoimikunta hankkii teoksia Senaatti-kiinteistöjen ja Suomen Yliopistokiinteistöjen rakennuttamiin kiinteistöihin. VTTK on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ja toimii Kansallisgallerian yhteydessä.