Päättynyt kilpailu29.5.2024
Tehdasrakennusalue

Tampereen Hiedanrannassa tammikuussa 2025 käyttöönotettavan Tehtaan Ratikkapysäkin yhteyteen toteutettaville kahdelle erilliselle taidehankkeelle haetaan taiteilijoita. Taitelijahaut avataan Ratikan taiteen sivuilla 29.5.2024 ja ne päättyvät 17.6.2024 klo 12. Haussa etsitään taiteilijoita toteuttamaan Hiedanrantaan pysyvästi sijoitettava veistos sekä alueen henkeä kunnioittava muraali 150 metriä pitkään vaneriseinään. Teostilaukset tehdään Ratikan taide -ohjelman ja Hiedanrannan Kehitys Oy:n yhteistyönä.

Tampereen Ratikan liikennöinti Santalahdesta Hiedanrannan kautta Lentävänniemeen aloitetaan 7. tammikuuta 2025. Avattavalle Ratikkareitille sijoittuu kuusi uutta pysäkkiä, joista Tehtaan pysäkki sijaitsee Hiedanrannan peruskorjattavan tehtaan vieressä. Pysäkkiympäristöön on tulossa sekä väliaikaista että pysyvää taidetta. Niiden toteuttamiseksi on avattu kaksi portfoliohakua. Taiteilijat voivat halutessaan osallistua molempiin hakuihin. Hakulomakkeet ja lisätietoa hausta ovat osoitteessa https://www.tampereenratikka.fi/ratikan-taide/ 

- On hienoa päästä toteuttamaan taidehankkeita yhdessä Hiedanrannan Kehitys Oy:n kanssa. Näin Ratikan taide tulee kiinteästi osaksi Hiedanrantaa ja päinvastoin, Tampereen Raitiotie Oy:n liikennepäällikkö ja Ratikan taide -ohjelmasta vastaava Antti Haukka kertoo.

Ensimmäisellä Ratikan taiteen portfoliohaulla haetaan taiteilijaa toteuttamaan pysyvä veistos uuden Ratikkapysäkin ympäristöön. Veistoksen sijoituspaikaksi on alustavasti suunniteltu Tehtaan piippua, jonka peruskorjaus valmistui viime vuonna. Jos piippu ei sovellu mahdolliseksi veistoksen sijoituspaikaksi tai taiteilijan kanssa sovitaan toisenlaisesta sijoittamisideasta, voi veistos sijoittua myös muualle pysäkin ympäristöön.

- Olemme hakeneet yhdessä sopivaa kohdetta teoksille Hiedanrannan alueelta. Tehtaan ympäristö oli luonteva paikka, koska alueen kehitys alkaa sieltä, Haukka selventää.

Pysäkin kohdalla tehdasaluetta rajaamaan on pystytetty noin 3 metriä korkea ja noin 150 metriä pitkä vaneriaita, johon tilataan muraali toisen portfoliohaun avulla. Aidan tarkoituksena on estää kulku vanhan tehdasalueen sisäpihalle, jossa liikkuminen ei ole vielä turvallista. Aidan on suunniteltu rajaavan tilaa useampia vuosia, kunnes peruskorjaus valmistuu ja rakennukset saavat uuden käyttötarkoituksen.

- Haemme portfoliohaun avulla 1-2 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää maalaamaan teoksen Tehtaan julkisivuja reunustavaan vaneriaitaan. Toivomme kohteeseen valittavalta taiteilijalta tai taiteilijoilta löytyvän aikaisempaa kokemusta katutaiteesta sekä muraalien maalauksesta ja teoksen toteuttamisesta suurelle pinnalle, sanoo Hiedanrannan Kehitys Oy:n suunnittelujohtaja Saara Melama.

 

Teosten valinta ja aikataulu

Taiteilijavalinnat tehdään Ratikan taide -ohjelman ja Hiedanrannan Kehitys Oy:n yhteistyönä. Luonnostyöhön käydään heti valintojen jälkeen. Valinnassa painotetaan taiteilijoiden kokemusta vastaavissa tehtävissä sekä portfolioissa esitettyjen referenssiteosten mukaisen tyylin soveltuvuutta kohteeseen. Muraalin toteutusaika on kelien sanelema ja tavoitteena on sen valmistuminen vielä 2024 syksyn aikana. Veistoksen toteutusaikataulu on pidempi ja tavoite asennukselle on viimeistään syksyllä 2025.

Ratikkakiskot tehdasrakennuksen edessä

 

Hiedanrannasta

Hiedanrannasta rakentuu läntisen Tampereen tuleva keskus ja uusi kaupunginosa yli 20 000 asukkaalle. Entisellä tehdasalueella alkaa rakentaminen vuoden 2025 aikana, ja ensimmäiset asukkaat muuttavat alueelle vuonna 2026.

Alue rakentuu tiiviiksi kaupunkiympäristöksi, jossa tehdasalueen historialliset rakenteet, puistot, torit, pihat ja viheralueet luovat viihtyisyyttä ja omaleimaisuutta. Hiedanrannan Tehdas tarjoaa tulevaisuudessa matkailu- ja ravintolapalveluita, kulttuuria ja tapahtumia sekä luovien alojen liiketoimintaa.

Saara Melaman mukaan Hiedanrannassa julkisen taiteen on tarkoitus ilahduttaa, vahvistaa uuden kaupunginosan identiteettiä sekä luoda merkityksellisiä kohtaamispaikkoja tuleville asukkaille ja vierailijoille. Tavoitteena on, että taide on saavutettavaa kaikille kaupunkilaisille niin taiteellisen sisältönsä puolesta kuin kaupunkitilassa. Hiedanrannan taideohjelman linjausten mukaisesti alueelle toteutetaan sekä väliaikaisia että pysyviä taideteoksia ja ne voivat olla joko itsenäisiä teoksia tai olla integroituina osaksi kaupunkitilaa tai rakennusta.

 

Lisätiedot:

Antti Haukka

Liikennepäällikkö

Tampereen Raitiotie Oy

puh. 040 180 7096 

antti.haukka@tampereenraitiotie.fi

 

Saara Melama

Suunnittelujohtaja

Hiedanrannan Kehitys Oy

puh. 050 543 2778

saara.melama@hiedanranta.fi

 

Ratikan taide -ohjelmasta

Tampereen Ratikka on tuonut taiteen osaksi matkustuskokemusta. Tampereella pääsee nauttimaan Ratikan taiteesta sen erilaisissa muodoissa niin vaunuissa kuin raitiotien ympäristössäkin. Ratikan taiteen kokoelmaan kuuluu veistoksia, valotaidetta, muraaleja, videotaidetta, sarjakuvataidetta, äänitaidetta, betonitaidetta, sanataidetta sekä maisemateoksia. Taidetta nähdään myös jokaisessa vaunussa penkkien kuosissa ja ikkunoiden sanataiteessa. Tampereella liikennöi myös taideratikka, joka on itsessään liikkuva taideteos; Sen kylkiä koristavat puolen vuoden välein vaihtuvat taideteokset. Taideratikassa nähdään myös pop-up-esityksiä.

Tällä hetkellä Ratikan taide -ohjelmaan on osallistunut 86 taiteilijaa ja valmiita taideprojekteja on 58. Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen Raitiotie Oy. Toteutusta koordinoi Frei Zimmer Oy.

 

Linkit suoraan hakuihin

https://www.tampereenratikka.fi/ratikantaide/avoin-portfoliohaku-tehtaan-pysakin-veistos/ 

https://www.tampereenratikka.fi/ratikantaide/avoin-portfoliohaku-tehtaan-pysakin-valiaikainen-seina/