Uutiset7.6.2021
Tietokoneella tehty luonnos oikeustalon uusista sisätiloista
Kuva: Otto Karvonen, Virta | Kai Rentola, Loputon kuva

Valtion taideteostoimikunta järjesti keväällä 2021 yleisen taidekilpailun yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Kilpailun tarkoituksena oli löytää ideoita Oulun oikeustalon uudisrakennuksen istuntosaleihin ja aulatiloihin toteutettavista taideteoksista. 

Sekä istuntosaleihin että aulatiloihin tuli korkeatasoisia ehdotuksia, joista kaikkiaan 88 ehdotusta täytti kilpailuohjelmassa asetetut vaatimukset. Monissa ehdotuksissa oli otettu huomioon teoksen ekologinen elinkaari sekä hienotunteisuus erityislaatuisen kilpailukohteen käyttäjäkuntaa kohtaan. Myös uudisrakennuksessa käytettävät materiaalit olivat inspiroineet taiteilijoita.

Kaikille avoimen ja anonyyminä järjestetyn kilpailun palkintolautakuntana toimi Valtion taideteostoimikunta, puheenjohtajanaan Henri Terho.

 

Sija 1. Ehdotus nro 047 Virta, Otto Karvonen, 7000 euroa

Sija 2. Ehdotus nro 063 Loputon kuva, Kai Rentola, 4000 euroa

Sija 3. Ehdotus nro 075 Silmätysten, Jouni Kaipia, 3000 euroa            

  

Palkintolautakunta jakoi lisäksi kaksi kappaletta tunnustuspalkintoja:

Ehdotus nro 023 Lacunae, Hanna Råst, 500 euroa

Ehdotus nro 024 Polut, Pia Hentunen, 500 euroa

 

Palkintolautakunta päätti kahden teoskokonaisuuden jatkokehittämisestä. Otto Karvosen Virta on eheä teoskokonaisuus, jossa veden virtaus välkehtii elävänä graafisen viivan ja käsityönä toteutetun lehtivalkokultauksen kautta. Tematiikassa tulee esiin myös Oulun seutu ja jokien historiallinen merkitys kulkuväylinä. Kai Rentolan Loputon kuvarakentuu toiston kautta panoraamaksi erillisistä, mutta yhteensopivista elementeistä, joiden aihepiirit käsittelevät pohjoista luontokuvastoa. Linovedosten maisemallisessa jatkumossa kuva-aiheet voivat toistua myös nurinkäännettyinä ja peilikuvina.

 

Ehdotukset ja arvostelupöytäkirja ovat nähtävillä 3.6.2021–2.12.2021 kilpailun internetsivuilla:

https://www.valtiontaideteostoimikunta.fi/Oulun_oikeustalo-taidekilpailu/