Uutiset14.12.2023
Havainnekuva teoksesta, jossa metallinen omenapuun runko levittäytyy aulatilan seinään. Sen oksilla eläin- ja kasviaiheisia pienveistoksia.
Visualisointi Anne Meskanen-Barmanin teosehdotuksesta Omenapuun alla. Kuva: Anne Meskanen-Barman, 2023

Pikkolan pienten lasten yksikköön toteutettavan taideteoksen kutsukilpailu on päättynyt. Kutsukilpailun voitti taiteilija Anne Meskanen-Barman teosehdotuksellaan ”Omenapuun alla”.

Kangasalan Pikkolan kaupunginosaan rakentuvan pienten lasten yksikön taidekilpailu on ratkennut. Kilpailun ensimmäiseen portfoliovaiheeseen saatiin yli 100 portfoliota, joiden perusteella teosluonnokset pyydettiin neljältä taiteilijalta. Kutsukilpailuvaiheeseen osallistuivat Meskanen-Barmanin lisäksi taiteilijat Jouna Karsi, Satu Rautiainen ja Terhi Kaakinen. Kilpailua olivat mukana tuomaroimassa Suomen Taiteilijaseuran nimittämät taiteilijajäsenet Ritva Kovalainen ja Kimmo Schroderus

”Portfoliovaiheeseen osallistui ilahduttavan suuri joukko kiinnostuneita taiteilijoita. Kutsukilpailuvaiheessa saatiin sitä kautta nähdä neljä hyvin erilaista tulkintaa teoksen mahdollisuudesta”, kertoo Maija Kovari kilpailua koordinoineesta Public Art Agency Finlandista.
 

Voittajateos kytkeytyy Pikkolan alueen historiaan

Voittanut teosehdotus ”Omenapuun alla” ammentaa Pikkolan historiasta ja omenapuuviljelmästä. Teoksen pääosa on Pikkolan keskusaulan portaikon takaseinälle asettuva teräksinen puureliefi ja siihen liittyvät erilaiset pienoisveistokset, jotka valetaan alumiinista tai alumiinipronssista. Yksi oravahahmoinen pienoisveistos on suunniteltu asettuvaksi myös rakennuksen julkisivuun.   

Teosehdotuksessa raatia ilahdutti sen tapa luoda paikan tuntua koulun keskusaulaan. Mittakaavan vaihtelu suuresta puunrungosta viehättäviin pienoishahmoihin sai niin ikään kiitosta. Teos yhdistää arvokkuutta ja leikkisyyttä, tarjoten runsaasti katseltavaa. Se innoittaa omien tarinoiden keksimiseen ja mahdollistaa pedagogisen vuorovaikutuksen. Teos toivottaa tulijat tervetulleiksi ja muuttaa aulan paikaksi, joka linkittyy alueen historiaan ja Kangasalan kaupungin identiteettiin.


Pikkolan pienten lasten yksikkö valmistuu syksyllä 2025

Pikkolan uusi pienten lasten yksikkö yhdistää päiväkodin sekä esi- ja alkuopetuksen, ja se rakentuu Kangasalan keskustan tuntumaan reilun kahden kilometrin päähän Kangasalan torista. Samalla tontilla sijaitsee myös historiallinen Omppulan puurakennus. Uudisrakennus on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2025 syksyllä Ja teoksen on tarkoitus valmistua yhtä matkaa rakennuksen kanssa.

”Olemme innoissamme, että pääsemme tekemään yhteistyötä Meskanen-Barmanin kanssa tässä hankkeessa. ”Omenapuun alla” täydentää hienosti Kangasalan julkisen taiteen tarjontaa”, toteaa Kangasalan kaupungin taidekoordinaattori Eljas Suvanto