Uutiset26.9.2023

Kansallismuseon uudisosan yleisen taidekilpailun toinen vaihe on päättynyt ja jatkoon valittujen teosehdotusten aineisto on asetettu esille valtion taideteostoimikunnan verkkosivuille sekä Kansallismuseon tiloihin. Lopullinen valinta toteuttavista teoksista julkistetaan 16. lokakuuta. Jatkoon on valittu taiteilijat Atso Airola & Leon Hidalgo, Otto Karvonen, Hanna-Kaisa Korolainen, Tuula Lehtinen.

Kansallismuseon uudisosan kaksivaiheisen taidekilpailun järjestää Kansallisgallerian yhteydessä toimiva valtion taideteostoimikunta yhdessä Suomen kansallismuseon, Senaatti-kiinteistöjen ja Museoviraston kanssa.

Anonyymina järjestetyn kilpailun tavoitteena on ollut löytää ideoita Kansallismuseon uudisosan yhteyteen toteutettavasta teoksesta tai teossarjasta, joka luo uudisosalle identiteettiä ja tukee rakennuskokonaisuuden yhtenäisyyttä. Kansallismuseon laajennuksen rakentaminen on alkanut syyskuussa 2023. Uudisosan, historiallisen päärakennuksen ja pihapuiston muodostama kokonaisuus avautuu yleisölle keväällä 2027.

Keväällä 2023 kilpailun ensimmäisessä vaiheessa jatkoon valittiin taiteilijat Atso Airola & Leon HidalgoOtto KarvonenHanna-Kaisa Korolainen sekä Tuula Lehtinen. Taiteilijat ovat kesän ajan jatkokehittäneet teosehdotuksiaan, joihin yleisö voi nyt tutustua. Ehdotukset ovat nähtävillä kilpailun verkkosivuilla.

Tämän lisäksi aineisto on esillä 26.9.–15.10. Kansallismuseon pop-up-näyttelytilassa, jossa yleisö voi antaa äänensä omalle suosikilleen.

Arvostelulautakunnan tekemä lopullinen valinta toteutettavista teoksista sekä yleisön suosikki julkistetaan 16. lokakuuta.