Uutiset11.2.2020

Keravan terveyskeskuksen taidehankkeen taiteilijoiksi on valittu EGS ja Ville Andersson. Terveyskeskuksen remontin yhteydessä kiinteästi tiloihin toteutettavalla taiteella pyritään parantamaan erityisesti aula- ja odotustilojen viihtyisyyttä.

Keravan terveyskeskuksen aula- ja odotustiloihin toteutettavassa EGS:n teoskokonaisuudessa Neverending Stories yhdistyvät erilaiset materiaalit ja tekniikat. Luonnosta muistuttavat muodot toistuvat seinissä ja ovissa sekä vitriiniin sijoitettavissa lasiteoksissa. Teos kertoo elämän jatkuvuudesta, ihmisistä osana luonnon kiertokulkua.

”Prosessi on ollut haastava ja erittäin mielenkiintoinen”, kertoo taiteilija EGS, joka työskentelee hankkeessa tiiviisti arkkitehtien ja urakoitsijoiden kanssa. ”Koska teokseni on kokonaisvaltainen ja koostuu useista eri elementeistä, vaatii se tarkkaa yhteistyötä kaikkien tahojen kanssa.”

Perhehuoneisiin sijoitettavista teoksista vastaa taiteilija Ville Andersson. Rauhallisiin tapaamisiin ja saattohoitoon tarkoitettuihin huoneisiin tulevien teosten pääaihe on valo. ”Toteutan teokset sekatekniikalla, johon kuuluu piirustus, valokuva sekä digitaalinen kuvankäsittely. Työskentelyni on hidasta ja työstän teoksia useita kuukausia työhuoneella ennen kuin ne ripustetaan terveyskeskuksen seinille”, Andersson kuvailee.

Julkinen taide kertoo ihmisten arvostamisesta

Taidehankkeen teosten lisäksi terveyskeskukseen sijoitetaan remontin yhteydessä Keravan taidemuseon kokoelman teoksia. Keravan terveyskeskuksessa on yli 40 000 vastaanottoa vuodessa, ja yli puolet keravalaisista käyttää terveyskeskuksen palveluita.

”Uskon taiteen elämänlaatua parantavaan voimaan. Julkiseen taiteeseen panostaminen on merkki ihmisten tasavertaisesta kunnioittamisesta. Toivon taiteeni tuottavan positiivista energiaa terveyskeskuksen asiakkaille ja henkilökunnalle”, kertoo EGS.

”Toivon, että niin potilaat kuin henkilökunta tulevat kokemaan taiteen merkityksellisenä. On upeaa, että tämänkaltainen projekti toteutetaan ja olen erittäin iloinen, että saan olla mukana siinä”, jatkaa Andersson.

Keravan sosiaali- ja terveyspalvelut haki 1–3 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää toteuttamaan taideteoksia Keravan terveyskeskukseen. Portfoliohakuun saapui noin 130 hakemusta, ja luonnosvaiheeseen valittiin kolme taiteilijaa aiemman tuotannon perusteella. Huomiota kiinnitettiin tekijöiden ammattitaitoon ja ajatusten tuoreuteen.

Terveyskeskuksen remontin kustannusarvio on kaksi miljoonaa euroa, ja taidehankkeen kokonaisbudjetti on 80 000 euroa, josta puolet rahoittaa Taiteen edistämiskeskus. Taidevalinnoista vastasi moniammatillinen tiimi, johon kuului tilaajan, arkkitehtuuritoimiston ja Keravan taidemuseon edustus. Rakennuksen saneeraus valmistuu keväällä 2020.