Uutiset29.10.2019

Voittavan teosehdotuksen Parantava voima on suunnitellut kuvanveistäjä ja muotoilija Joonas Turunen. Määräaikaan mennessä saapui 25 taideteosehdotusta.

Taidekilpailu Lapin keskussairaalan laajennusosan pääsisäänkäynnin taideteoksesta on ratkennut. Arviointilautakunta jakoi kilpailussa neljä palkintoa. Voittavan teosehdotuksen Parantava voima on suunnitellut kuvanveistäjä ja muotoilija Joonas Turunen. Määräaikaan mennessä saapui 25 taideteosehdotusta.

Kilpailulla etsittiin visuaalisesti ja sisällöllisesti kiinnostavia ehdotuksia pysyväksi taideteokseksi. Teoksen toivottiin olevan elämyksellinen, inhimillisyyttä viestivä sekä rakennuksen käyttäjäryhmät ja käyttötarkoituksen huomioiva. Teoksen ja uudisrakennuksen arkkitehtuurin tulee muodostaa kokonaisuus, jonka osat täydentävät ja vahvistavat toisiaan.

Parantava voima rakentuu betonikummusta, ruostumattomasta teräspallosta ja sen sisään rakennetusta lämmityslaitteistoista. Pallo lämmitetään noin 40 asteen lämpötilaan, jolloin se tuntuu lämpimältä kosketettaessa. Pallon yläpuolelle asennettu laserprojektori heijastaa pallon ympärille lämpimänsävyisiä valokehiä, jotka liikkuvat hitaasti pallosta poispäin. Parhaiten teos tulee raadin mukaan esille talven kylminä ja pimeinä vuodenaikoina. Se on interaktiivinen ja kehollinen kokemus, joka kokonaisvaltaisella tavalla ottaa kokijansa huomioon.

Toiselle sijalle asetettiin kuvataiteilija Martti Matilaisen ehdotus Side. Kolmannen sijan jakoivat kuvataiteilija Arttu Niemisen teosehdotus This is where I heal my hurts sekä Emil Fihlmanin ja Mollu Heinon ehdotus Havaintoja ihmisestä.

Lapin keskussairaalan laajennushankkeen taiteenrahoitus tapahtuu prosenttiperiaatteella. Kaikkiaan laajennushankkeen taidehankintoihin on varattu 500 000 euroa, joka vastaa 0,36 prosenttia kokonaisbudjetista.  Taiteen edistämiskeskus myönsi kesällä taidehankintoihin 35 000 euron avustuksen.

Taidehankintoja tullaan toteuttamaan myös myöhemmin käynnistyvällä portfoliohaulla, joka on suunnattu Pohjois-Suomessa toimiville taiteilijoille. Haun tarkoituksena on työllistää 2–5  pohjoista taiteilijaa tai taiteilijaryhmää.