Uutiset5.6.2020
Vesa-Pekka rannikon teos Varpusen sanoja. Kuva: Vantaan kaupunki

Toukokuussa julkistettu Varpusen sanoja -installaatio piristää asukkaiden arkea Vantaan Koivukylässä. Teos on osa Lentävät kaupunkilaiset -nimistä julkisen taiteen konseptia.

Vantaan Koivukylässä julkistettu taiteilija Vesa-Pekka Rannikon Varpusen sanoja -installaatio on liikkuvaa kuvaa ja tekstiä yhdistävä videoteos. Animoitu teos esitetään kaksipuoleisella led-näytöllä, joka on ripustettu 4 metrin korkeuteen. Yöaikaan näytöllä esitetään teoksesta pimeään aikaan sijoittuva yöversio, jossa pilvimaiseman tilalla näkyy kuunvalo. Led-näytön voimakkuutta säädetään, ettei se häiritse lähitalojen asukkaita.

Installaation animoitu varpunen symboloi monikulttuurisuutta: varpusen laulu kuuluu ympäri maailman ja sen laulumurteet vaihtelevat riippuen sen asuinpaikasta. Installaation tekstiosuudesta vastasi runoilija Pauli Tapio. Tapion kirjoittama teksti perustuu Koivukylän ympäristöön, varpusen lauluun ja sen arkisuuteen. Koivukylän monikulttuurisuus peilautuu teoksen kirjoituksiin. Teksti on esitetty teoksessa käsinkirjoitettuna animaationa.

Varpusen sanoja -teos on osa monivuotista julkisen taiteen konseptia Lentävät kaupunkilaiset, joka kattaa Koivukylän keskustan ja Havukosken asuinalueen. Julkisen taiteen hankkeet rahoitetaan myönteisen erityiskohtelun toimintaohjelmasta, jonka tarkoituksena on parantaa kohdealueiden viihtyisyyttä yhteistyössä asukkaiden kanssa.

Varpusen sanat -teoksen on tilannut Vantaan kaupunki. Teos kuuluu Vantaan taidemuseon kokoelmaan, jonka kuraattorina on toiminut Anne Kaarna-Suomi.