Uutiset14.5.2021
Havainnekuvassa suurikokoinen, sinisävyistä sudenkorentoa esittävä veistos sairaalarakennuksen aulatilassa.
Pekka ja Teija Isorättyän kilpailuehdotus Exuvia.

Vaasan keskussairaalan uudisrakennuksen taidehanke on edennyt taideohjelman mukaisesti taiteilijavalintoihin. Rakennuksen pääteokseksi valittiin keramiikasta, lasista ja metallista toteutettava okatytönkorennon muodonmuutosta kuvaava veistos.

Taiteilijoiden Teija ja Pekka Isorättyän teosehdotus Exuvia on valittu Vaasan keskussairaalan uuden H-talon pääaulan ja koko sairaalan pääteokseksi. Taiteilijavalinta tehtiin rinnakkaisella luonnostilauksella tilaamalla teosehdotus kolmelta taiteilijalta. Työpari Teija ja Pekka Isorättyä sekä taiteilijat Jani Rättyä ja Heli Ryhänen työstivät luonnoksiaan neljän kuukauden ajan, saaden taidetyöryhmältä palautetta luonnostyönsä tueksi.

Taidetyöryhmän voittajaksi valitsema Exuvia on suurikokoinen okatytönkorentoa esittävä veistos, joka toteutetaan keramiikasta, lasista ja metallista. Okatytönkorento on yleinen laji Pohjanmaan rannikolla ja näin teos kytkeytyy osaksi koko sairaalan Pohjanmaan rannikko -teemaan. Veistoksen runko on noin neljä metriä pitkä. Suuri veistos sijoittuu pääaulaan ikkunoiden läheisyyteen niin, että sen voi nähdä myös ulkoa.

Taidetyöryhmä päätyi Isorättyöiden luonnokseen yksimielisesti. Ryhmän mukaan teos tuo aulaan koskettavan ja mielenkiintoisen lisän, jota voi tutkia läheltä ja kaukaa. Teos valmistuu kesään 2022 mennessä.

Taiteilijavalinnat sairaalan muihin taidekohteisiin tehtiin avoimen portfoliohaun kautta. Portfolioita saapui yhteensä 225 kappaletta. Hissiaulojen taidekokonaisuudet tilataan kolmelta taiteilijalta, kuvataiteilija Janna Syvänojalta, keramiikka- ja kuvataiteilija Laura Pehkoselta sekä kuvittaja ja kuvataiteilija Terhi Ekebomilta. Hissiaulojen teoskokonaisuuksien tavoitteena on harmoninen kokonaisuus, johon taiteilija tuo kerroskohtaista identiteettiä ja orientoitumista helpottavia visuaalisia kohokohtia.

Psykiatrian ulkoilutilan teoksen osalta taiteilijaksi valittiin järvenpääläinen kuvanveistäjä Kim Jotuni ja potilashuoneiden wc-tilojen oviin toteutettavien teospainatusten tekijäksi hankolainen Sandra KantanenAvoimen portfoliohaun kautta haettiin myös odotus- ja tutkimushuoneiden taiteen toteuttajia, jotka julkistetaan kesäkuussa.

Vaasan keskussairaalan taidetyöryhmään kuuluvat puheenjohtaja Monica Siren-Aura, tekninen johtaja Ulf Stenbacka, hallintojohtaja Juha Post, suunnitteluinsinööri Sanna Ahola ja Arkkitehdit Kontukosken arkkitehti Elina Salakari. Taiteen asiantuntijuutta edustavat taidetyöryhmään nimetyt Vaasan Taiteilijaseuran edustajat Jimmy Pulli ja Aki Koskinen sekä hankkeen taidekoordinaattorina toimiva Heini Orell Frei Zimmer Oy:sta. Lisäksi sairaalan pääteoksen osalta hankkeessa toimi taiteellisena asiantuntijana Suomen Taiteilijaseuran nimittämä edustaja, valokuvataiteilija Sanni Seppo. Teosluonnoksia sekä taiteilija- ja teosvalintoja voivat kommentoida myös sairaalan henkilökunnan edustajat.