Uutiset21.12.2021
Monipuolisesti eri materiaaleilla työskentelevä Matti Kalkamo valittiin Kuhmatalon koulutalon julkisen taideteoksen toteuttajaksi.

Kuvanveistäjä Matti Kalkamo valittiin Kangasalla sijaitsevan Kuhmalahden koulutalon taiteilijaksi portfoliohaun kautta. Koulutaloon rakennettavan laajennusosan on tarkoitus valmistua syksyllä 2023. 

Kuhmalahden koulutalon laajennusrakentamisen ja piha-alueiden uudistamisen yhteydessä koulutaloon hankitaan uusi taideteos. Sopivaa taiteilijaa haettiin portfoliohaun kautta, johon määräaikaan mennessä saatiin yhteensä 88 portfoliota taiteilijoilta. Haastatteluvaiheen jälkeen valintaraati päätyi yksimielisesti valitsemaan kuvanveistäjä Matti Kalkamon Kuhmalahden koulutalon uuden taideteoksen toteuttajaksi.

Tamperelainen Kalkamo on kokenut julkisen taiteen tekijä. Hänen julkiset teoksensa ovat leikkisiä ja humoristisia kuitenkaan unohtamatta ihmisenä olemisen haurautta. Kalkamon teoksia löytyy useista kaupungeista ympäri Suomea niin kouluista, ulkotiloista kuin poliisitalostakin. Teosten huumori kumpuaa inhimillisyydestä ja ihmisenä olemisen oivalluksista, mutta myös vakavammista havainnoista maailman tilasta ja kipupisteistä. Näistä aineksista myös Kuhmalahden koulutalon tuleva teos syntyy.

Kuhmalahden koulutalo on pieni kyläkoulu, joka on käyttäjilleen rakas paikka. Kalkamon tuleva teos tulee rikastamaan paitsi koululaisten arkea, myös toivottavasti ilahduttamaan kaikkia kyläläisiä. Kuhmalahden koulutaloon rakentuu nimittäin laajennusosa 3.-6. luokkalaisille, minkä lisäksi jo olemassa olevassa rakennuksessa varhaiskasvatus, esiopetus ja 1.-2. luokat jatkavat toimintaansa. Koulutalo on koko Kuhmalahden sydän ja koululaisten ja koulun henkilökunnan lisäksi se on piha-alueineen kaikkien kyläläisten käytössä. Taiteella on siis tärkeä rooli osana pienen kyläkoulun arkea.  

Kuhmalahden koulutaloon Kalkamo tulee toteuttamaan moniosaisen pienoispronnssiveistoksista koostuvan teoksen. Teoksen osia tulee koulutalon sisätiloihin sekä  pihalle, jolloin siihen voi törmätä myös ulkopelien ja piha-aktiviteettien parissa. Teoksen on määrä valmistua samaan aikaan koulun laajennusosan kanssa eli vuoden 2023 syksyllä.