Uutiset10.6.2024
Aitaan kiinnitetty laatta, jossa tekstiä.

Tarinaranta on uusi julkinen taideteos, jonka osat sijoittuvat eri puolille Lappeenrantaa. Kuvataiteilija Eeva-Mari Haikalan Tarinaranta-taideteoksen julkistamistilaisuus järjestettiin Lappeenrannan taidemuseossa 25.5.2024.

Tarinaranta on Eeva-Mari Haikalan yhteistyössä Lappeenrannan taidemuseon kanssa toteuttama taideprojekti, joka perustuu Lappeenrannassa koettuihin tarinoihin ja muistoihin. Projektin ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2022 yleisöltä pyydettiin Lappeenrannan alueeseen liittyviä tarinoita. Toisessa vaiheessa talvella 2023 taiteilija kutsui lappeenrantalaisia liikkeelliseen työpajaan, jossa työstettiin kehollisia harjoitteita kerättyjen tarinoiden pohjalta yhdessä koreografi-tanssija Meri Pajunpään kanssa. Projektin lopullinen muoto on sarja julkiseen tilaan sijoitettavia, katsojia aktivoivia teoksia. 

Eeva-Mari Haikala on lappeenrantalaislähtöinen kuvataiteilija, joka työskentelee media- ja performanssitaiteen parissa. Haikala on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa ja Helsingin yliopistossa, ja valmistunut filosofian tohtoriksi University of Roehamptonista Lontoosta vuonna 2016. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä kotimaassa sekä osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin maailmanlaajuisesti. Haikalan teoksia kuuluu muun muassa Lappeenrannan taidemuseon, Kiasman ja HAM:in kokoelmiin.

Taiteilijan teoksissa toistuvia aiheita ovat kehollisuus, henkilökohtaisuus ja muistot. Tarinarantaa on innoittanut katutaide, tanssi, julkinen tila ja siihen kuuluvat säännöt ja tavat sekä kehollinen läsnäolo julkisessa tilassa, joka kiinnostaa taiteilijaa myös skeittikulttuurin kautta. 

Tarinaranta-teos kuuluu Lappeenrannan taidemuseon kokoelmaan. Hanketta on rahoittanut Suomen Kulttuurirahasto ja Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahasto.