Uutiset29.5.2020
Jarno Vesalan Valokeilassa-videoteos heijastetaan Virran julkisivuun loppuvuodesta 2020. Havainnekuva: Jarno Vesala ja arkkitehtitoimisto Tilatakomo.

Kesäkuussa avautuva Nokian kirjasto- ja kulttuuritalo Virta tarjoaa kävijöille myös julkista taidetta ja näyttelyitä.

Nokian uusi kirjasto- ja kulttuuritalo Virta avautuu yleisölle kesäkuun alussa. Kulttuuripalveluiden lisäksi talo tarjoaa kävijöille taide-elämyksiä julkisen taiteen ja näyttelyiden muodossa. Rakennushankkeen määrärahasta käytettiin prosenttiperiaatteen mukaisesti osa taiteeseen. Nokian kaupunki sai taidehankintoihin sekä konservointikuluihin avustuksen Taiteen edistämiskeskukselta.

”Virtaan on hankittu uusia teoksia nokialaisilta taiteilijoilta. Taidehankinnoissa korostuu paikallisuus ja korkealaatuinen taiteellinen taso”, kertoo kaupungin vapaa-aikajohtaja Marko Ojala. ”Taide näkyy Virrassa monimediaisesti ja löydettävää on paljon.”

Kulttuuritalon julkisiin teoksiin kuuluu muun muassa taiteilija Jarno Vesalan Valokeilassa -videoteos. Loppuvuodesta 2020 nähtäville tuleva taideteos luo talon ulkoseinään videoprojisointina mielikuvan valokeilasta. Katri Monosen ja Jarno Vesalan Katkelmia -mediataideteos on esillä Virran aulatilassa videoprojisointina sekä muissa tiloissa lisätyn todellisuuden sovelluksen kautta. Virran aulatiloista löytyy Osmo Rauhalan maalaukset Peilitesti ja Pythagoraan yhtälö, jotka käsittelevät tietoisuutta ja merielämän uhanalaisuutta.

Uusien taidehankintojen lisäksi Virtaan on sijoitettu pysyvästi Nokian kaupungin taidekokoelman teoksia eri taiteilijoilta. Teoksia on esillä talon kaikissa kerroksissa. Virrassa avautuu kesäkuussa myös neljä näyttelyä.