Uutiset10.5.2024
Paavo Räbinä. Lähde: Kuvataiteilijamatrikkeli

Suomessa toimiville ammattikuvataiteilijoille ja -taiteilijaryhmille suunnatun taidekilpailulla etsittiin teosta Vallilassa sijaitsevan Nordea Campus -korttelin uuteen toimistorakennukseen. 

Nordean järjestämä avoin taidekilpailu on ratkennut. 

Kilpailun voittaja on Paavo Räbinä teoksella Magic Pulse. Toiseksi tulivat Patrik Söderlund ja Visa Suonpää teoksella The Secret Life of Plants ja kolmantena on Marko Vuokola teoksella Viridi Micare.

Kilpailuun saapui yhteensä 22 kilpailuehdotusta. Korkeatasoisen kilpailun palkintosijoista päätettäessä jury painotti erityisesti teosten taiteellisia ansioita ja tulkinnan näkemyksellisyyttä.

Suomessa toimiville ammattikuvataiteilijoille ja -taiteilijaryhmille suunnatun taidekilpailun tarkoituksena oli löytää teosehdotuksia Vallilassa sijaitsevan Nordea Campus -korttelin uuteen toimistorakennukseen. 

Kilpailuehdotuksen tuli positiivisella tavalla kuvastaa muutosta ja visioida tulevaa. Inspiraationa toivottiin käytettävän Nordean 200-vuotista historiaa ja/tai korttelin eri vaiheita, jotka alkavat 1800-luvun lopulta. Lisäksi teoksen toivottiin olevan linjassa Nordean tarkoituksen ja arvojen kanssa, jotka näkyvät käytännössä erityisesti kestävän kehityksen, tasa-arvon ja monimuotoisuuden arvostamisena. 

Kilpailu tarjosi taiteilijoille mahdollisuuden ilmaista ajatuksia, ideoita ja tunteita tai tarinaa aineettoman digitaalisen taiteen avulla. Kilpailuehdotus sai olla video-, ääni- tai valoteos, tai näiden yhdistelmä. Kilpailussa noudatettiin Suomen Taiteilijaseuran kilpailusääntöjä.

Kilpailun palkintolautakunta päätti yksimielisesti palkita teokset seuraavasti:

1. sija: Magic Pulse, tekijä Paavo Räbinä

”Rohkea, värikäs valoseinä, joka muodostaa tilalle taustan ja keskipisteen. Valoseinä tarjoaa interaktiivisen kokemuksen seuraamalla ihmisten liikkeitä tilassa ja vaihtamalla väriä liikkeiden mukaan. Teos antaa mahdollisuuden vuorovaikutukseen ja leikkisyyteen, lisäten näin yllätyksellisyyttä ja iloa ympäristöönsä. Teoksen muuttuva luonne kuvastaa ympäristön jatkuvaa muutosta.”


2. sija: The Secret Life of Plants, tekijät Patrik Söderlund ja Visa Suonpää

”Mielenkiintoinen, uudenlainen idea, joka tuo viherseinän mikrokosmoksen näkyväksi suurentamalla sen isoille näytöille. Teos ilmentää herkkyyttä elollista luontoa sekä kasvua ja kestävää kehitystä kohtaan.”


3.  sija: Viridi Micare, tekijä Marko Vuokola

”Tyylikäs, abstrakti, jopa lumoava tulkinta auringonlaskun tai -nousun aikana ilmenevästä ‘vihreästä välähdyksestä’. Syvällisesti mietitty toteutus, joka kunnioittaa luonnon hetkellisiä, arvokkaita lahjoja.”