Uutiset12.6.2023
Kuin kaikkialla virtaava vesi: Iittämänjoki, Enontekiö Kuva: Heikki Salmi / Kaari Photography
Otto Karvonen "Kuin kaikkialla virtaava vesi: Iittämänjoki, Enontekiö", Kuva: Heikki Salmi / Kaari Photography

Otto Karvosen teoskokonaisuus Kuin kaikkialla virtaava vesi julkistettiin 31.5.2023 Oulun oikeustalossa. Teos valittiin toteutettavaksi Valtion taideteostoimikunnan ja Senaatti-kiinteistöjen keväällä 2021 yhteistyössä toteuttaman yleisen taidekilpailun perusteella. Karvosen teoskokonaisuus välkehtii oikeustalon eri tiloissa virtaavan veden kuvina. 

Kuin kaikkialla virtaava vesi on Otto Karvosen hienovaraisesti toteuttama teoskokonaisuus, joka sijoittuu Oulun oikeustalossa sekä odotusaulaan, että istuntosaleihin. Karvonen kuvasi teosta varten pohjoisen jokia sekä auringon välkettä niiden pinnassa. Valokuvista hän työsti graafisia kuvioita, jotka tuotettiin valkokultaisina, heijastelevina kuvina suoraan oikeustalon tilojen seiniin. Käsityönä tuotetut kuvat ovat pinnaltaan eläviä, ja voivatkin näyttää joko tummilta tai hohtavan kirkkailta niihin osuvasta valosta riippuen.  

”On ollut ilo tehdä yhteistyötä kultaajamestarien kanssa ja seurata heidän taiturimaista, ikiaikaisesta käsityöperinteestä ammentavaa työskentelyään.” 

Karvonen pyrki teosta suunitellessaan kuvittelemaan oikeustalon tiloissa viettävien ihmisten mahdollisia tuntemuksia. Teoksella hän pyrki luomaan tiloihin rauhallisia tunnelmia, ja jättämään tilaa mielikuvitukselle sekä kokijasta ja hetkertä riippuville tulkinnoille. Karvonen kertoo halunneensa luoda vähäeleisen ja vaivihkaisen teoksen, joka ei ole visuaalisesti päällekäyvä.  

Teosta ja sen nimeä on inspiroinut Martin Luther King jr:n kuuluisa puhe "I have a dream", ja etenkin puheen kohta, joka hyödyntää raamatustakin löytyvää vertauskuvaa: "...we are not satisfied and will not be satisfied until justice rolls down like water and righteousness like a mighty stream." Taiteilijan mukaan kullakin katsojalla on kuitenkin vapaus itse pohtia nimeen liittyviä merkityksiä. 

Kuin kaikkialla virtaava vesi -teosta varten Karvosen valokuvaamat joet: Tenniöjoki, Salla; Vääräjoki, Taivalkoski; Iittämänjoki, Enontekiö; Karhujoki, Hyrynsalmi; Kiiminkijoki, Oulu; Kärsämäenjoki, Kärsämäki; Naamankajoki, Puolanka/Suomussalmi; Pitkäsuvanto, Rovaniemi; Sanginjoki ja Koitelinkoski.

 

Lisätietoja:

Valtion taideteostoimikunta, Kansallisgalleria
puheenjohtaja Riitta Ojanperä, riitta.ojanpera@kansallisgalleria.fi, 0294500238
vastaava tuottaja Eija Aarnio, eija.aarnio@kansallisgalleria.fi, 0400 271477

Valtion taideteostoimikunta hankkii teoksia Senaatti-kiinteistöjen ja Suomen Yliopistokiinteistöjen rakennuttamiin kiinteistöihin. VTTK on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ja toimii Kansallisgallerian yhteydessä.