Uutiset21.11.2022
Luonnoskuva kilpailun voittaneesta teoksesta. Kitaran muotoinen veistos makaa portailla.
Harri Ahosen teosehdotus Lavalla. Kuva: Harri Ahonen

Harri Ahosen kilpailuehdotuksessa puistoon unohtunut kitarakotelo on ikään kuin jätetty tuleville sukupolville perinnöksi.

Harri Ahosen ehdotus Lavalla on voittanut Lappeenrannan kaupungin järjestämän taidekilpailun, jonka tavoitteena oli löytää Pave Maijasen muistoteos toteutettavaksi Lappeenrannan sataman vieressä sijaitsevaan Rantapuistoon.

Toiseksi sijoittuivat Pekka Niittyvirta ja Jari Silomäki teoksellaan Pave Maijanen, Ikuisesti ja Jaakko Leeve teoksellaan AlbumiLauri Tujulan ehdotus Pidä huolta sai kunniamaininnan. 

Harri Ahosen kilpailuehdotuksessa puistoon unohtunut kitarakotelo on ikään kuin jätetty tuleville sukupolville perinnöksi. Ahosen toteuttama ehdotus on palkintolautakunnan mukaan samanaikaisesti jokapäiväinen, mutta sisältää arjen ylle kohottavaa hohtoa ja lämpöä.

Palkintolautakunnan jäsen Maarit Pimiä iloitsee voittaneesta teoksesta ja kertoo sen tuovan hyvin esiin Paven uraa ja persoonaa.

- Lavalla on raikas ja omaperäinen ehdotus, joka ei ole pysähtynyt paikoilleen vaan on aktiivinen kuten Maijanenkin. Ehdotuksen kitaralaukku on konkreettisella tavalla henkilökohtainen: sen kanssa Pave eli elämänsä ja kulki keikalta keikalle pitkän uransa aikana.

Palkintolautakunta piti arvostelussaan teosta myös taiteellisesti korkeatasoisena.

- Teos toteutetaan perinteisillä veistosmateriaaleilla, mutta on samalla hauska ja toteutettu pilke silmäkulmassa. Ehdotuksen valoratkaisu tuo mystistä tunnelmaa, ja se herättää tunteita, uteliaisuutta ja ajatuksia kuten taiteen kuuluukin tehdä. Ehdotus on pitkälle ajateltu kokonaisuus, Pimiä kertoo.

Kilpailuehdotuksessaan Ahonen esitteli ehdotusta seuraavasti:

"Kitara - pelkistettynä kitarakotelo - lienee yksi oman aikamme ”perusmuodoista”. Muoto viittaa aikakauteen ja musiikkiin, joka syntyi 50–60 -lukujen taitteessa, joka jatkuu yhä ja jonka edustajana Pave Maijanen kuului ehdoitta lajinsa parhaimmistoon.

Muusikon tärkein työpaikka on esiintymislava. Lava on jo valmiina - ”Kaunis Veera” -patsaan jalusta - salina puisto ja vilkas satamareitti. Uusi elementti ottaa paikkansa lupaa kysymättä, ”röyhkeällä” rock-asenteella. Näin jalusta, kotelo ja Veera saavat yhdessä uuden, monimerkityksellisen sisällön.

Ilmaan leijuttamalla, valaistuksella ja pintalämmöllä kotelo saa aavistuksen mystiikkaa, jota myös hyvä esitys parhaimmillaan tarjoaa."

Teosta jatkokehitetään yhdessä kaupungin ja taiteilijan kanssa. Tavoitteena on, että teos valmistuu vuoden 2023 aikana.Tarkemmasta aikataulusta sovitaan kilpailun voittaneen taiteilijan kanssa. 

Palkintolautakuntaan kuuluivat Lappeenrannan kaupungilta kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä, Elinvoima ja kaupunkikehityksen toimialajohtaja Pasi Leimi, kulttuurijohtaja Anu Talka, kaupunginpuutarhuri Laura Ratilainen, amanuenssi Sinikka Myyrä, amanuenssi Mikko Pirinen sekä kaupunginhallituksen edustajina Eeva Arvela, Pepi Niemi, Joonas Grönlund ja Riitta Munnukka. Palkintolautakunnan muita jäseniä olivat Liisa Maijanen ja Suomen Taiteilijaseuran osoittamat taiteilijoiden edustajat kuvanveistäjä Irma Laukkanen ja kuvataiteilija Pia Sirén.