Uutiset16.9.2022
Luonnoskuva Kaisa Berryn teoskokonaisuudesta Keidas

Pirkkala-kampukseen rakentuu muiden muassa koulu, päiväkoti sekä nuoriso- ja liikuntatiloja. Kutsukilpailun perusteella taideteoksen toteuttajaksi valittiin arkkitehti ja ympäristötaiteilija Kaisa Berry.

Pirkkala-kampuksen taidehankinnan luonnosvaiheeseen kutsuttiin kaksi taiteilijaa ja yksi työpari; arkkitehti ja kuvanveistäjä Maija Kovari, arkkitehti ja ympäristötaiteilija Kaisa Berry sekä kuvataiteilijat Ilkka Virtanen ja Virve Lilja. Taidetyöryhmä valitsi toteutusvaiheeseen Kaisa Berryn teoskokonaisuuden Keidas.

Keidas-teoskokonaisuus kasvaa rakennuksen arkkitehtuurista tuoden siihen oman kokonaisuutta kohottavan ja eri tavoin eri käyttäjille avautuvan tason. Teos on ruokalassa yllättävä, ja se luo monenlaisia eläviä ja muuttuvia varjoja tilaan.

Teoskokonaisuus on kaksiosainen. Se sijoittuu pääsisäänkäynnin julkisivun lasipintoihin sekä ruokalan akustoivalle puurimoitusseinälle ja kattoon. Keidas-teos saa inspiraationsa ympäröivästä luonnosta; Vähäjärven erilaisista korsista, ruoko- ja vesikasveista. Teoksen ylöspäin kohoavat ja kaartuvat muodot tuovat erilaisia muistumia olematta suoraan mitään tunnistettavia kasveja. Teoksen materiaali vaneri on ekologinen. Harkituissa yksityiskohdissa käytetään myös lehtikultaa. Kokonaisuus noudattaa koulun taiteen teemaa, joka on kasvu.

Taidetyöryhmän päätöstä tuki teoskokonaisuuden taiteellinen ulottuvuus, joka puhuttelee ja jättää sopivasti tilaa ajatuksille. Teoksen korumaisuus luo hienostuneen vaikutelman ja materiaalivalinta on mielenkiintoinen ja ekologinen. Teos on lisäksi huoltovapaa ja ajaton.

Työryhmä arvosti myös sitä, että taiteilija haastoi itsensä materiaalivalinnassa, joka vie myös julkisen taiteen käytäntöjä eteenpäin. Keidas tulee olemaan Kaisa Berryn ensimmäinen julkisen taiteen teos Pirkanmaalla, mikä luo alueellista vaihtelua taiteen kenttään.

Pirkkalan kuntakeskukseen rakentuu yhtenäiskoulu, päiväkoti, nuoriso- ja liikuntatiloja sekä tapahtumatila koulutus-, kokous- ja kulttuurikäyttöön. Pirkkala-kampuksen koulu- ja päiväkotirakennukset valmistuvat kesällä 2024.