Uutiset22.10.2020
Yksityiskohta Kirsi Kaulasen taideteoksesta, jossa metallista valmistettuja elementtejä roikkuu katosta.
Yksityiskohta kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen Kaltio- teoskokonaisuudesta, joka voitti pankkisalin taideteosta varten järjestetyn kutsukilpailun. Kuva: Kaisa Siren.

Pohjolan Osuuspankin uuden taidekokoelman teoksia ja tekijöitä yhdistää pohjoisuus. Yrityksen mukaan päätös sijoittaa taiteeseen syntyi näkemyksestä, että korkeatasoiseen rakentamiseen kuuluu myös taide.

Pohjolan Osuuspankki osoitti Rovaniemellä avatun uuden pääkonttorinsa Kasöörin rakennusbudjetista prosentin taiteeseen. Rakennusbudjetti oli yhteensä 12 miljoonaa euroa, josta taidehankintoihin käytettiin 120 000 euroa.

Uuteen Kasöörin taidekokoelmaan tilattiin teokset Helena JunttilaltaKirsi Kaulaselta sekä Tomi Knuutilalta ja Tuomo Tammenpäältä. Junttilan teos on suurikokoinen maalaus, Kaulasen 10-osainen veistoskokonaisuus pääkonttorin aulassa ja Tomi Knuutilan ja Tuomo Tammenpään teos vuorovaikutteinen mediainstallaatio. Teoksia hankittiin lisäksi Hanna Kannolta ja Eemil Karilta. Teoksia ja tekijöitä yhdistää pohjoisuus.

“Kasöörin taidekokoelmaa yhdistää arktisuus ja taiteilijoiden kriittisetkin tulkinnat pohjoisesta. Pohjoisen luonto on puhutellut taiteilijoita ja monissa kokoelman teoksissa tulkinnat liittyvät luonnon kohtaamiin uhkiin kuten ilmastonmuutoksen vuoksi uhanalaisiksi joutuneisiin kasveihin”, kuvaa kokoelman taidekonsultti Päivi Tahkokallio.

Taidekokoelman kokoaminen oli kaksi vuotta kestänyt yhteistyöprojekti taiteilijoiden, Pohjolan Osuuspankin perustaman taidetyöryhmän, Käsöörin arkkitehdin, sisustusarkkitehdin, projektijohdon, eri alihankkijoiden ja taidekonsultin välillä.

Pohjolan Osuuspankin mukaan päätös sijoittaa taiteeseen syntyi yrityksen näkemyksestä, että korkeatasoiseen rakentamiseen kuuluu taide. Taiteella viestitään myös yrityksen yhteiskuntavastuuta. Uusi kokoelma ei ole sellaisenaan yleisön nähtävissä, mutta pyrkimyksenä on, teoksista pääsevät mahdollisuuksien mukaan nauttimaan työntekijöiden ja asiakkaiden lisäksi kaupunkilaiset ja Rovaniemellä vierailevat matkailijat.