Päättynyt kilpailu22.8.2023

Oulun kaupunki etsii portfoliohaulla Oulun uudelle Hartaanselänrannan asuinalueelle kolmea taiteilijaa tai työryhmää toteuttamaan taideteoksen kolmeen erilliseen muuntamorakennukseen.

Alueelle on tehty taideohjelma, jonka on laatinut kuvataiteilija/ taidekoordinaattori Moosa Myllykangas yhdessä taiteen ohjausryhmän kanssa. Taideohjelmaan pääset tästä.

Hartaanselänrannan taideohjelma on ensimmäinen oululaiseen aluerakentamiskohteeseen laadittu taideohjelma. Tavoitteena on kehittää Hartaanselänrannasta monipuolisen julkisen taiteen avulla laadukas, elävä ja kiinnostava asuinalue. Hartaanselänranta on hedelmällinen alue taiteelle siinäkin mielessä, että alueella järjestetään vuonna 2025 valtakunnalliset asuntomessut.

Taideteokset rahoitetaan rakentajilta tontin luovutuksen yhteydessä kerättävällä taiderahalla ja Oulun kaupungin rahoituksella. Julkisen rakentamisen myötä alueelle tulee myös prosenttiperiaatteella hankittuja taideteoksia, joten parhaimmillaan Hartaanselänrannalle saadaan alueen valmistumiseen mennessä 15 erilaista taideteosta ympäristötaiteesta ääniteoksiin.

Portfoliohaku on avoinna 21.8 – 24.9.2023 ja toteutetaan ArtCurator -ohjelman kautta. Hakuohjelmaan pääset tästä.

Portfoliohaussa noudatetaan Suomen Taiteilijaseuran ohjeistusta. Taiteilijoiden valinnasta päättää asuntomessujen taiteen ohjausryhmä, jonka puheenjohtajan toimii intendentti Elina Vieru Oulun taidemuseosta. Valitut taiteilijat voivat aloittaa teoksen suunnittelun heti valinnan jälkeen ja teoksen on oltava asennettuna toukokuussa 2025.

Portfoliohakuun voivat osallistua Suomessa työskentelevät ammattikuvataiteilijat ja taiteelliset työryhmät, joilla tulee olla taiteelliseen työskentelyyn soveltuva koulutus ja/tai aktiivinen ja ammattimainen toiminta alalla sekä kyky toteuttaa teos itsenäisesti.

Etsimme lähinnä kolmiulotteisia teoksia/tai toteutuksia, jotka voivat nousta seinältä katon kautta ylöspäin. Myös reliefimäiset teokset tulevat kysymykseen. Teokseen voidaan yhdistää erilaisia tekniikoita ja materiaaleja. Taideteosten materiaalien tulee kestää aikaa ja pohjoisen vaativia sääolosuhteita.

Teosten toteutuskustannuksiin on varattu yhteensä 180 000 € (alv 0 %) sisältäen taiteilijapalkkiot, materiaali- ja toteutuskustannukset sekä tekijänoikeuksiin liittyvän oikeuden tallentaa teosta tarkoituksenmukaisella välineellä ja julkaista dokumentit ilman erillistä lupaa tai korvausta. Varattu summa voidaan jakaa tasan kolmeen osaan tai jakaa muulla tavalla riippuen teosten koosta ja materiaalikustannuksista.

Portfoliohaku on auki 21.8.2023 – 24.9.2023. Taiteilijoiden valinta tehdään 5.10.2023 taiteen ohjausryhmän kokouksessa.

Teosten luonnostelu ja pienoismallien tai tietokonemallinnusten teko alkaa valinnan jälkeen. Teosten toteutukselle jää aikaa vuosi 2024. Teokset tulee olla valmiina ja asennettuna viimeistään toukokuussa 2025.

Huom! Luonnosehdotuksia ehdotettavasta teoksesta/-teoskokonaisuudesta ei toimiteta portfolion mukana.

Taideohjelmaan pääset tästä 

ArtCurator -järjestelmään pääset tästä