Uutiset1.11.2022
Paula Suomisen teosehdotus H2O

Voittajaehdotus H2O on mosaiikkiveistos, jonka muoto on vesimolekyylin muotoa mukaileva sommitelma.

Kuvataiteilija Paula Suomisen teosehdotus H2O voitti Posion kunnan järjestämän avoimen taidekilpailun uuteen kiertoliittymään tulevasta taideteoksesta. Toiselle sijalle valittiin Lukas Malte Hoffmanin ja Livio Casanovan teosehdotus ja kolmannelle sijalle Taneli Rautiaisen teosehdotus nimeltä Tortio.  

Taidekilpailu järjestettiin 23.5.-30.9.2022 ja siihen saapui 22 teosehdotusta.

Kilpailun tavoitteena oli löytää uusi paikkasidonnainen julkinen teos, joka tuo esiin alueen ainutlaatuisuutta ja vahvistaa Posion imagoa. Kiertoliittymä sijaitsee keskeisellä paikalla kunnan keskustaajamassa ja taideteos on maamerkki Posion matkailijoille, kuntalaisille ja mökkeilijöille.  

Voittajaehdotus H2O on mosaiikkiveistos, jonka muoto on vesimolekyylin muotoa mukaileva sommitelma. Palkintoraadin mukaan teos on puhtaitten luonnonvesien inspiroima leikkisä kokonaisuus, joka kiinnittyy hyvin paikallisuuteen. Posiota kutsutaan Lapin vesihelmeksi. Teoksen mosaiikkitekniikka korostaa posiolaista käsityöperinnettä. Palkintoraati piti hienona asiana teoksen ekologisuutta, joka näkyy materiaalin kierrätyksenä. Värikäs ja näyttävä teos sopii mittakaavaltaan tieympäristöön ja ottaa hyvin haltuun kiertoliittymäalueen. Teos on Posion kunnan imagon mukainen. 

Raadin jäseninä toimivat Suomen Taiteilijaseuran nimeäminä valokuvataiteilija Nanna Hänninen ja kuvanveistäjä Minna Kangasmaa sekä Posion kunnan vt. kirjasto-kulttuurijohtaja Virva Jakkula, ELY-keskuksen edustaja Eira Järviluoma ja keramiikkataiteilija Anu Pentik.  

Hankkeen kokonaiskustannus on 60 000 euroa ja hankkeelle on haettu avustusta 30 000 euroa. Teoksen toteuttamiseen on varattu 49 000 euroa. 

Lopullisen päätöksen teoksen tilaamisesta tekee Posion kunta.

Palkitut ehdotukset tulevat näytille Kulttuurikeskus Pentik-mäen tiloihin myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Muut kilpailuun osallistuneet ehdotukset voi sovitusti noutaa Posion kunnanvirastolta 15.12.2022 mennessä.  

Taideteoksen on tarkoitus valmistua kesäkuussa 2023.