Uutiset5.10.2023
Tommi Toijan pienoisveistos, jossa keraaminen ihmishahmo on nostanut kätensä innostuneesti ylös
Palkinnon voittajalle luovutetaan rahapalkinnon ohella taiteilija Tommi Toijan numeroitu keramiikkaveistos.

Vuoden 2023 prosenttikulttuuripalkinnon finalistit ovat kuvataiteilijapari Helena Hietanen ja Jaakko Niemelä, kuvanveistäjä, arkkitehti Maija Kovari ja kuvanveistäjä Eetu Huhtala. Jyväskylän kaupunki myöntää joka toinen vuosi prosenttikulttuuripalkinnon tekijälle tai taholle, joka on merkittävästi edistänyt prosenttikulttuurin toteutumista ja tunnettuutta Suomessa.

Vuoden 2023 prosenttikulttuuripalkinnon finalistit ovat kuvataiteilijapari Helena Hietanen ja Jaakko Niemelä, kuvanveistäjä, arkkitehti Maija Kovari ja kuvanveistäjä Eetu Huhtala.

Kaikki finalistit ovat toteuttaneet omia julkisia taideteoksia, ja sen lisäksi osallistuneet aktiivisesti muiden taiteilijoiden teosten toteutukseen esimerkiksi tiiviillä työparityöskentelyllä, toimimalla taideasiantuntijoina taidehankinnoissa tai tekemällä teknologisia ja rakenteellisia ratkaisuja kollegoiden taideteoksiin. Jokaisella finalistilla on omat vahvuutensa tulla valituksi palkinnon saajaksi, tiedotteessa todetaan.

– On ollut ilahduttavaa huomata, että taiteen tekemisen ja rakentamisen yhdistävä prosenttiperiaate on vahvistunut ja siitä on tullut käytäntö yhä enenevässä määrin. Tämän johdosta myös Suomessa on yhä laajempi ja monipuolisempi joukko ammattimaisia julkisen taiteen tekijöitä. On hienoa, että Jyväskylän kaupunki on voinut olla osaltaan mukana edistämässä tätä kehitystä, toteaa Jyväskylän kaupungin kulttuuripäällikkö Mari Aholainen.

Palkinnosta päättää palkintojury, johon kuuluvat toimitusjohtaja Petra Havu Suomen museoliitosta, taideasiantuntija Maija Kasvinen Taiteen edistämiskeskuksesta, julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola HAM Helsingistä sekä Jyväskylän kaupungin edustajina kaupunginjohtaja Timo Koivisto, elinkeinojohtaja Anne Sandelin ja kulttuuripäällikkö Mari Aholainen.

Jyväskylän prosenttikulttuuripalkinnon arvo on 5 000 euroa. Lisäksi voittajalle luovutetaan taiteilija Tommi Toijan numeroitu keramiikkaveistos. Palkinnon ovat aikaisemmin saaneet Frei Zimmer Oy (2017), taiteilija Kaarina Kaikkonen (2019) ja mediataiteilija Charles Sandison (2021).

Palkinto jaetaan nyt neljättä kertaa ja se julkistetaan 11.11. Keski-Suomen Kulttuurigaalassa, Jyväskylässä.