Uutiset10.5.2024
Matti Kalkamo: Tuulivaroitus

Puumalan kuntaan etsittiin avoimella taidekilpailulla uutta teosta keskustan pääliittymän ympäristöön.

Puumalan kunta järjesti 23.8.2023‒18.1.2024 avoimen ympäristötaidekilpailun Puumalan keskustan pääliittymän ympäristöön. Kilpailun tarkoituksena oli löytää Puumalan omaleimaisuutta esille tuova ympäristötaideteos kantatie 62:n ja Keskustien liittymään. Arviointiperusteita olivat mm. Puumalan omaleimaisuuden esille tuominen sekä alueen viihtyisyyden vahvistaminen ja elävöittäminen, kulttuurisen ja ekologisen kestävyyden huomioon ottaminen, toteuttamiskelpoisuus sekä taiteellinen näkemyksellisyys.

Kilpailuun saapui määräaikaan mennessä yli 50 kilpailutyötä. Palkintolautakunta arvioi kilpailutyöt anonyymisti 4.3.2024. Tämän jälkeen järjestettiin yleisöäänestys, jossa yleisö valitsi oman suosikkityönsä. Kilpailun mahdollisti Taiteen edistämiskeskuksen 50 000 euron erityisavustus harvaan asutun maaseudun kulttuuritoimintaan ja kunnan omarahoitus.

Palkintolautakunta päätti yksimielisesti antaa ensimmäisen palkinnon 10 000 euroa kuvanveistäjä Matti Kalkamon teokselle Tuulivaroitus.

"Lautakunta toteaa, että Tuulivaroitus on humoristinen ja näkemyksellisyydessään yllätyksellinen teos, joka synnyttää erilaisia tulkintoja ja tunteita. Yhtäältä veistos kommentoi ihmisen osaa elämän ja Saimaan saariston tuulten riepoteltavana, toisaalta se kuvaa sitkeää kiinnittymistä omaan kontuun eli vahvaa veto- ja pitovoimaa, jota Puumala kuntana ja vapaa-ajanasumisen paikkana parhaimmillaan edustaa. Lautakuntaa miellytti veistoksen riittävä korkeus ja samalla kokonaisuuden keveys ja ilmavuus."

II palkinto 4000 euroa jaettiin arkkitehti Jaakko Heikkilän työlle Saimaan vedet.

"Lauttakunnan mielestä Saimaan vedet -teoksen muotokieli keskustelee luontevasti Puumalan siltatornin Saimaan majakka -valotaideteoksen kanssa. Teoksessa on ilmavuutta, runollisuutta ja liikettä ja sen voi kokea myös veistoksen ”sisäpuolelta”."

III palkinto 2000 euroa ja yleisöäänestyksen voitto menee Jesse Kitinojan ja Joel Stenroosin Tukinuitto-teokselle.

"Teos liittyy vahvasti Saimaan kulttuurihistoriaan ja tämän päivän puumalalaiseen arkeen. Teoksen tilankäyttö on onnistunut ja veistoksessa on rouheaa dynaamisuutta. Veistosalue osallistaa kokijansa liikkumaan ja leikkimään."

Ympäristöteos toteutetaan vuoden 2024-2025 aikana.