Uutiset8.11.2019

Yhdeksän metriä korkean Crossroads-teoksen materiaali on taiteilijan tuotannolle ominaisesti puuta.

Riihimäen kaupungin tilaama taideteos kuvanveistäjä Jaakko Pernulta julkistettiin torstaina 7.11.2019. Liikenneympyrään sijoittuva teos Crossroads tarkastelee ihmisen ja luonnon välistä vuorovaikutusta niin luonnontilaisen kuin rakennetunkin maiseman kannalta. Lisäksi teoksen ulkomuoto ja nimi viittaavat liikenteen jakajaan tai solmukohtaan. Yhdeksän metriä korkean teoksen materiaali on taiteilijan tuotannolle ominaisesti puuta.

Jaakko Pernu on työstänyt enemmän tai vähemmän materiaaliltaan katoavia, paikkasidonnaisia ulkoprojekteja vuodesta 1988. Riihimäen teoksen materiaalina on kahdeksan vanhan kuusen oksat, joita on työstetty kuorimalla, kuivaamalla ja vannesahalla kanttaamalla. Lopullinen muoto on työstetty maalatusta materiaalista ”laminoimalla” ruuvien avulla. Painekyllästetyn puunrungon ympärille punoutunut solmumainen muoto antaa vaikutelman luonnon muovaamasta työstä.

Kokkolassa asuvan Pernun työskentelylle on viime vuosina ollut tyypillistä erilaisten julkisten projektien sekä ympäristötaideteosten toteutus niin kotimaassa kuin etenkin ulkomailla.

Ehdotuksen taidehankinnasta tekivät viime keväänä Riihimäen kaupunkitekniikka ja kulttuuripalveluihin kuuluva Yhteiskuntataiteilijatoiminta. Taidehankintaa varten perustettiin monialainen työryhmä, johon kuului kulttuurin ja kaupunkitekniikan edustajien lisäksi Riihimäen taidemuseon ja Suomen lasimuseon edustajat. Työryhmän näkemys oli alusta alkaen, että puu voisi olla teoksessa keskeinen materiaali, viitaten Riihimäen sahateollisuuden pitkään historiaan. Taiteilijavalinta tapahtui portfolioesittelyiden perusteella.

Monialaisen yhteistyön tavoitteena on lisätä Riihimäen kaupungin työntekijöiden osaamista taiteen tilaamisesta ja julkisen taiteen sujuvampi yhdistäminen kaupungin rakennus- ja infrahankkeisiin. Tuoreita esimerkkejä Riihimäen julkisesta taiteesta ovat syksyllä 2018 Keskuspuiston kiertoliittymään hankittu veistos kuvanveistäjä Tommi Toijalta sekä tänä syksynä Uramon uuteen koulurakennukseen valmistunut taideteos lasimuotoilija Helmi Remekseltä.