Uutiset14.1.2021
Kuvataiteilija Antti Tenetz.
Kuvataiteilija Antti Tenetz. Kuva: Riihimäen kaupunki

Riihimäen rautatieaseman alikulkukäytävän mediataideteoksen toteuttaa kuvataiteilija Antti Tenetz.

Riihimäen rautatieaseman alikulkukäytävän peruskorjauksen yhteydessä asematunneliin hankitaan julkista taidetta. Taideteoksen toteuttamiseksi Riihimäen kaupunki avasi heinäkuussa mediataiteen kutsukilpailun, johon kutsuttiin osallistumaan viisi kuvataiteilijaa tai taiteilijaryhmää; Saara Ekström, IC-98, Pink Twins, Charles Sandison ja Antti Tenetz.

Taidekilpailun palkintolautakunta valitsi yksimielisesti kilpailun voittajaksi kuvataiteilija Antti Tenetzin ehdotuksen Kuppikivi, joka on laajennettu muotokuva ja maisema Riihimäestä. Mediataideteoksen idea nousee Riihimäen rautatieaseman lähellä sijaitsevasta uhri- eli kuppikivestä. Teos muuttuu vuodenaikojen mukaan: jokaiselle vuodenajalle on oma videoteoksensa. Teosta on tehty koneoppivien keinoälymallien avulla.

“Teos on aiheeltaan ajankohtainen, mutta samalla paikallishistoriaan nojaava ja toimii kaupunkilaisia sekä kaupunginosia yhdistävänä elementtinä.” kuvaa Riihimäen vastaava kulttuurituottaja Anna Vesén.

Toiselle sijalle kilpailussa asetettiin Charles Sandisonin ehdotus Travelogue ja kolmannelle sijalle teosehdotus Puukansan tarina, jonka oli laatinut taiteilijaryhmä IC-98 eli Patrik Söderlund ja Visa Suonpää. Yleisöäänestyksen suosikiksi nousi ehdotus Uusi normaali, jonka oli laatinut Pink Twins eli taiteilijaduo Juha ja Vesa Vehviläinen.

Antti Tenetz on kuvataiteilija, joka työskentelee mediataiteen, biologisen taiteen ja kaupunkitaiteen rajapinnassa. Hän käyttää teoksissaan usein erilaisia teknologioita, kuten droneja, satelliittiseurantaa, pelimoottoreita ja koneoppimista.

Asematunneliin toteutettavan teoksen hankinnasta päättää kaupungin monialainen taidetyöryhmä tammikuun lopussa. Tunnelin korjauksen arvioidaan valmistuvan marraskuun loppuun mennessä, jonka jälkeen teos voidaan asentaa paikoilleen.