Päättynyt kilpailu21.12.2022

Ruutanan kouluun Kangasalle etsitään oivaltavaa ja koululaisten arkea rikastuttavaa taideteosta portfoliohaun ja rinnakkaisen luonnostilauksen yhdistelmähaulla.

Portfoliohaku on auki 21.12.2022–31.1.2023.

Portfolioiden perusteella 3–5 taiteilijaa kutsutaan laatimaan teosehdotus kohteeseen eli osallistumaan rinnakkaiseen luonnostilaukseen. Portfoliohaun ja rinnakkaisen luonnostilauksen järjestää Kangasalan kaupunki ja hakua koordinoi Public Art Agency Finland. Kaksivaiheisessa haussa noudatetaan Suomen Taiteilijaseuran ohjeistuksia.  
 

Kohde lyhyesti

Upeissa järvimaisemissa Vesijärven rannalla sijaitseva Ruutanan koulu uudistuu uutta ja vanhaa yhdistäen. Vuonna 1925 rakennettu alkuperäinen puukoulu peruskorjataan samoin kuin tontilla oleva vuonna 2014 valmistunut Koivurinne-rakennus, jonne tulee tilat esi- ja alkuopetukselle.  Nykyinen huonokuntoinen kivikoulu puretaan ja sen tilalle rakennetaan uudisosa. Piha-alueet uudistetaan myös. Tavoitteena on, että uudisrakennus on valmiina loppuvuodesta 2024. Kokonaisuuden suunnittelijana toimii Arkkitehdit von Boehm Oy.

 

Taiteen reunaehdot ja tavoitteet

Koulun kokonaisuuteen etsitään portfoliohaun ja rinnakkaisen luonnostilauksen yhdistelmähaulla oivaltavaa ja koululaisten arkea ja oppimisen iloa tukevaa teoskokonaisuutta. Teos voi olla yksi- tai moniosainen.

Teoksen paikkaa, tekniikkaa tai toteutustapaa ei ole rajattu. Teos voi siis olla vaikkapa veistos, koululaiset mukaan ottava taideprosessi, kokeileva mediataideteos, käsitteellinen työ tai koulun materiaaleihin ja tiloihin integroituva kokonaisuus – tärkeintä on, että teoksen idea ja sisällöllinen rikkaus kantavat koulun kokonaisuudessa. Taiteilijoita kannustetaan lähestymään kohdetta omasta osaamisestaan käsin ennakkoluulottomasti ja kokeilevasti.

 

Taiteen budjetti

Teoksen toteutukseen on varattu enintään 110 000 € (alv. 0%). Summa sisältää taiteilijapalkkion, teoksen toteutuksen ja materiaalit, kuljetuksen paikan päälle sekä mahdolliset teoksen toteutukseen liittyvät alihankintakulut. Tilaaja vastaa teoksen mahdollisista perustuksista, teoksen yleisvalaistuksesta sekä asennuksesta.

Rinnakkaiseen luonnostilaukseen valituille maksetaan luonnoksen tekemisestä 4000 € (alv. 0 %) palkkio laskua vastaan.

 

Koko kilpailuohjelma löytyy osoitteesta: www.paaf.fi/ruutanankoulu