Uutiset30.6.2022
Sandra Prami: NAHKURI

Suomen ensimmäinen luonnonsuojelulaki 2023 –juhlarahan suunnittelukilpailu on ratkennut. Kilpailun palkintolautakuntakokouksessa 09.06.2022 valittiin palkitut kilpailutyöt. Kilpailun järjesti valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta.

Kilpailuajan päättyessä 27.05.2022 klo 16:00 oli otettu vastaan 31 kilpailutyötä, joiden joukosta palkintolautakunta valitsi voittajaksi muotoilija Sandra Pramin ehdotuksen NAHKURI.  

Palkintolautakunnan kokouksessa palkittiin kolme kilpailutyötä.

1. palkinto, toteutettava työ (8000 euroa) 

Nimimerkki: NAHKURI

Tekijä: Sandra Prami

2. palkinto (3000 euroa)

Nimimerkki: VERKOTTUNEIDEN YHTEISÖJEN VOIMA

Tekijät: Terhi Tuominen ja Jitan V. Patel (TuominenPatel)

3. palkinto (2000 € euroa)

Nimimerkki: SYMBIOOSI

Tekijä: Hannu Veijalainen

 

Palkintolautakunta totesi Sandra Pramin kilpailuehdotuksen olevan onnistunein design suunnittelukilpailussa. Muut palkitut tekijät olivat myös ansiokkaasti toteuttaneet juhlaraha-aihetta ehdotuksissaan. Pramin juhlarahadesign esitetään toteutettavaksi Suomen ensimmäinen luonnonsuojelulaki 2023 –juhlarahaksi. Valtion juhlarahaohjelman mukaan juhlarahasta lyödään kultaraha, joka on nimellisarvoltaan 100 euroa vuonna 2023.

Voittajatyön tekijä Sandra Prami on Helsingissä toimiva muotoilija. Näin Prami kuvailee omaa juhlarahasuunnitteluprosessiaan: Luontainen taipumukseni käsillä tekemiseen ohjaa luovaa työskentelyäni ja olen kehittänyt sitä monien materiaalien parissa. Juhlarahaehdotus syntyi mustemaalaamalla ja 3D-mallintamalla. Materiaalin lisäksi minua inspiroivat menneiden vuosikymmenten muodin jälkeen jättämät esineet. Haluan ilahduttaa teosteni leikkisyydellä ja olen tarkka viimeistelystä.

Nahkuri-ehdotuksen kuva-aiheet ovat yksinkertaisuudessaan selkeän graafiset ja muotoiluote toimii hyvin juhlarahan pienellä pinnalla. Vuoropuhelu tunnus- ja arvopuolen välillä on toteutettu ansiokkaasti, mm. vahva diagonaalinen sommitelma toistuu kolikon molemmilla puolilla. Kuva-aihe ilmentää juhlaraha-aihetta oivallisesti välttämällä luonnonsuojelu-yhteyksissä usein käytettyä kuvastoa. Kuoriainen toimii tässä yhteydessä hyvin luonnon monimuotoisuuden edustajana. Kuoriaiset toimivat ekosysteemin eri tasoilla ja ovat tärkeä ryhmä sen toiminnan kokonaisuudelle. Uhanalainen nahkuri muistuttaa meitä myös luonnonsuojelulain tärkeydestä.  Lahopuu taas toimii monien lajien elinympäristönä, muun muassa nahkurin. Juhlarahassa lahopuun voi myös tulkita olevan symbolina suojelualueille.

Palkintolautakunta ja juhlarahalautakunta kiittävät kaikkia kilpailuun osallistuneita ja onnittelevat palkittujen kilpailutöiden tekijöitä.

 

Palkintolautakuntaan osallistui:

Timo Huusko              juhlarahalautakunnan puheenjohtaja, Ateneumin taidemuseo

Juha Halonen             juhlarahalautakunnan jäsen (vpj), Valtiovarainministeriö

Pirjo Sanaksenaho      juhlarahalautakunnan jäsen, Aalto-yliopisto

Heli Snellman              juhlarahalautakunnan jäsen, Suomen Pankki

Henrika Tandefelt       juhlarahalautakunnan jäsen, Helsingin yliopisto

Tuomas Sukselainen   juhlarahalautakunnan jäsen, VTT

Joonas Ahlava             Suomen Taiteilijaseuran edustaja

 

Jaakko Koskentola    tekninen asiantuntija, Suomen Pankki

John Kumlin               tekninen asiantuntija, Suomen Moneta

Lene Wahlsten           palkintolautakunnan sihteeri, Ateneumin taidemuseo