Uutiset27.10.2021
Osa Maaret Syväojan kolmiosaisesta teoksesta Kirjo, havainnekuva
Osa Maaret Syväojan kolmiosaisesta teoksesta Kirjo, havainnekuva

Kuvataiteilija Maaret Syväojan korkeaan tilaan asettuva installaatio valittiin voittajaksi Satasairaalan uuden psykiatrian rakennuksen avoimessa taidekilpailussa. Muut palkitut taiteilijat olivat Pekka Jylhä ja Benjamin Orlow.

Satasairaalan uuden psykiatrian S-rakennuksen avoimella taidekilpailulla etsittiin näyttävää, taideohjelmaan viittaavaa, tilan korkeuden huomioivaa ja kaikkiin kolmeen aulaan sijoittuvaa teosta.

Satasairaalan taidetyöryhmä valitsi kokouksessaan 24.9. 2021 kolme parasta ehdotusta: taidekilpailun voittajaksi valittiin Maaret Syväojan kolmiosainen teos Kirjo. Toisen palkinnon saa Pekka Jylhän teosehdotus Ihmeellinen luonto ja kolmannen palkinnon Benjamin Orlowin teos Nimetön.

Ensimmäisen palkinnon arvo on 5 000 euroa, toinen 3 000 euroa ja kolmas 2 000 euroa. Taidetyöryhmän lisäksi juryssä olivat Suomen taiteilijaseuran puolesta kuvataiteilija Hanna Vihriälä ja valokuvataiteilija Päivi Setälä.

Kilpailuehdotuksia tuli yhteensä 53 kappaletta.  

 

Osa kilpailun voittajan Maaret Syväojan teosehdotuksesta
Osa kilpailun voittajan Maaret Syväojan teosehdotuksesta


Maaret Syväojan voittajaehdotusta luonnehdittiin seuraavasti: Teos ulottuu läpi koko aulan korkeuden, ja sijoittuu niin että se on havaittavissa jokaiselta osastolta kaikissa viidessä kerroksessa. Teos muodostaa jokaiseen aulaan vesiputousmaisen tilan. Teosten väritys on ensimmäisessä aulassa vedenvihreä, toisessa jäänsininen ja kolmannessa ilta-auringon värinen.

Jury piti Syväojan teoskokonaisuutta hyvin herkkänä, kapeaan ja korkeaan tilaan sopivana sekä pelkistyneenä, runollisena elementtinä, joka jättää tilaa sairaalatiloissa asioivien omille tulkinnoille. Jury kiittää teosinstallaation taiteellista otetta ja ehyttä ilmaisua. Taiteilija kertoo teoksen tausta-ajatusten saaneen inspiraation kirjoneuleista ja ryijyjen väreistä tai neulottuihin villasukkiin liitetystä lämpöisistä ajatuksista. Teoksen värit muuttuvat kuin revontulet katsomispaikan ja vuorokauden mukaan.

 

Pekka Jylhän teosehdotus Ihmeellinen luonto.
Toisen palkinnon saa Pekka Jylhän teosehdotus Ihmeellinen luonto.


Toiseksi sijoittuneessa Pekka Jylhän teosehdotuksessa jury arvosti teosten aihetta ja mittakaavaa. Teososat ovat suurennettuja seinäpinnasta tilaan ulottuvia kasviaiheita; ahomansikka, pillike ja elovirna. Ehdotuksessa ne sijoittuvat kaikki eri auloihin, niin että ne ovat nähtävissä kaikkien osastojen ikkunoista. Ehdotuksen vahvuus oli ilmaisun lisäksi tekninen varmuus.

Kolmanneksi sijoittuneen Benjamin Orlow'n teoksen jury arvioi herättävän monenlaisia tunteita. Teos on samaan aikaan massiivinen ja kevyt. Jury halusi palkita kysymyksiä herättävän teoksen, jonka kohdatessaan katsoja kokee ihmetystä, jolle ei ole yksiselitteisiä vastauksia. 
 

Kolmannen palkinnon saa Benjamin Orlowin teos Nimetön.
Kolmannen palkinnon saa Benjamin Orlowin teos Nimetön.


Tavoitteena on toteuttaa voittajateos uusiin tiloihin. S-rakennus valmistuu 2023.

Satasairaala toteuttaa prosenttiperiaatetta ja on saanut taidekilpailun järjestämiseen ja taidehankintoihin tukea Taiteen edistämiskeskukselta. Lastenosastolle hankittavaan taiteeseen on osoitettu lahjoistusvaroja.