Uutiset21.12.2022

Neon-työryhmän (kuvataiteilija Viliina Koivisto ja arkkitehti Mark Nixon) teosluonnos Ihana on valittu Siilinjärven kiertoliittymään toteutettavaksi teokseksi.

Ihana-teoksessa toteutuvat valinnalle asetetut kriteerit erinomaisesti. Teoksen idea nousee siilinjärveläisestä elämänilosta ja optimismista, mikä näyttäytyy teoksen kirkkaissa väreissä ja ylöspäin kohoavassa muodossa.

Ihana-taideteos toteuttaa hyvin myös kiertoliittymäsijainnin asettamat turvallisuuskriteerit, koska se on riittävän kookas ja helposti tarkasteltavissa eri puolilta myös liikkuvasta kulkuvälineestä, eikä siinä ole pieniä yksityiskohtia, jotka voisivat olla alttiita ilkivallalle. Neon-työryhmä on aiemmin toteuttanut paikkasidonnaisia teoksia mm. Kaarna-teoksen (2021) sote-kirjastokeskus Pirtin edustalle Pudasjärvelle sekä useita teoksia Iso- Britanniaan: Pump House Pavillion/Lontoo 2017, Zombie Bench/Lontoo 2012, Cavalry 360/Northumberland 2017 ja Born to be wild/Northfleet 2021.

Luonnostilausvaiheeseen saadut teosluonnokset esiteltiin kuntalaisille anonyymeinä. Rinnakkaiseen luonnostilaukseen ajalla 15.8.-16.10.22 kutsuttiin neljä taiteilijaa tai työryhmää. Tätä edelsi 1.4.-10.5.22 portfoliohaku ja taiteilijahaastattelut. Muiden teosluonnosten tekijät olivat kuvataiteilija ja valokuvaaja Perttu Saksa, kuvanveistäjä Laura Könönen ja kuvanveistäjä Jani Rättyä.

- Haluamme, että Siilinjärven kunta voi tarjota taidetta kenen tahansa kohdattavaksi ihan arkiympäristössämme. Edellisen kerran kuntaan on hankittu suurempi taideteos vuonna 2001, jolloin Pekka Jylhän Ilmestys eli kultainen kauris tuli kunnan omistukseen. Siitä on tullut vuosien saatossa kuntalaisille tärkeä maamerkki, kunnanjohtaja Vesa Lötjönen toteaa.

Taideteoksen suunniteltu kustannusarvio on 50.000 €. Taideteoksen toteutus ajoittuu vuodelle 2023, mahdollinen jatkoaika vuodelle 2024.