Uutiset1.2.2023

Sosiaali- ja terveyspalvelut kansalaisten hyvinvoinnin turvaajina -juhlarahan kutsukilpailu on päättynyt. Kilpailun lautakunta valitsi 7.9.2022 palkintolautakuntakokouksessaan kuva-aiheen juhlarahalle. Kilpailun järjesti valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta. 

Kilpailuun kutsuttuja olivat Maija Helasvuo, Hannu Veijalainen ja Dario Vidal. Kilpailuajan päättyessä 19.8.2022 kaikki kutsukilpailijat olivat toimittaneet lautakunnalle kilpailuehdotuksensa. Kaikki kutsukilpailijat saavat ehdotuksistaan ja osallistumisestaan 2000 euron suuruisen kutsupalkinnon.

Palkintolautakunta päätyi keskusteluissaan valitsemaan Dario Vidalin kilpailutyön PUNAINEN LANKA kutsukilpailun voittajaksi. Voittajalle myönnetään 2 000 euron palkinto. Onnittelumme voittajalle!  

Palkintolautakunnan mukaan Dario Vidalin PUNAINEN LANKA -ehdotuksen toteutus on teknisesti onnistunut. Kuva-aiheet arvo- ja tunnuspuolella ovat yksinkertaisuudessaan tehokkaita ja selkeitä. Tunnuspuolella Suomen kartta rakentuu lankamaisesta kuviosta. Kartta-aiheen katkeamattoman viivan voi nähdä symboloivan koko maata kattavaa sosiaali- ja terveyspalveluiden verkostoa. Arvopuolella on pitkälle abstrahoitu varjokuva hymyilevistä kasvoista. Hymyileviä kasvoja voi juhlaraha-aiheen kontekstissa pitää vertauskuvana hyvinvoinnille, jonka saavuttamiseksi tarvitaan kattavaa ja toimivaa sosiaali- ja terveyspalveluverkostoa. Tekstien asettelu yhdessä kuva-aiheen kanssa luo tasapainoisen ja kauniin kokonaisuuden. 

Dario Vidal on taideteollinen muotoilija, ja hän toimii muotoilun kentällä laaja-alaisesti. Hänen monipuoliseen tuotantoonsa kuuluu esimerkiksi näyttely-, tuote-, huonekalu- ja graafista suunnittelua sekä installaatioita.  Suunnitteluprosessissa Vidal hyödyntää muun muassa algoritmien ohjelmointia ja 3D-mallinnusta. Kolikkosuunnittelualalla Vidal on ennestään tunnettu Suomen Hallitusmuoto 1919 -juhlarahan suunnittelijana. Vidalin designit on myös palkittu useassa juhlarahakilpailussa.  

Muut kutsukilpailijat olivat myös ansiokkaasti toteuttaneet juhlaraha-aihetta ehdotuksissaan. Palkintolautakunta ja juhlarahalautakunta kiittävät kaikkia kilpailuun osallistuneita!

 

Palkintolautakuntaan osallistui: 

Timo Huusko juhlarahalautakunnan puheenjohtaja, Ateneumin taidemuseo 

Juha Halonen juhlarahalautakunnan jäsen (vpj), Valtiovarainministeriö 

Pirjo Sanaksenaho juhlarahalautakunnan jäsen, Aalto-yliopisto 

Heli Snellman juhlarahalautakunnan jäsen, Suomen Pankki 

Henrika Tandefelt juhlarahalautakunnan jäsen, Helsingin yliopisto 

Tuomas Sukselainen juhlarahalautakunnan jäsen, VTT 

 

Erja Tielinen Suomen Taiteilijaseuran edustaja 

 

Kokoukseen osallistui myös:  

Jaakko Koskentola tekninen asiantuntija, Suomen Pankki 

John Kumlin Suomen Monetan edustaja 

Lene Wahlsten palkintolautakunnan sihteeri, Ateneumin taidemuseo