Uutiset13.1.2023
Heini Ahon Meditatiivinen kello vuodelta 2021 sijaitsee Suomalais-venäläisen koulun tiloissa Helsingissä. Teoksen on kuvannut Tuomas Uusheimo.

Taiteen edistämiskeskuksen teettämän tutkimuksen mukaan 70 prosenttia 15–79-vuotiaista suomalaisista haluaa taidetta arjen ympäristöihin. Suomalaisten suhtautumista julkiseen taiteeseen selvitettiin koko maan kattavalla kyselyllä nyt jo neljännen kerran. 

Arjen ympäristöihin ja julkiseen tilaan sijoittuva taide on tyypillistä elinvoimaisille ja kasvaville kaupungeille.

Taiteen edistämiskeskuksen teettämästä kyselytutkimuksesta selviää, että erityisesti kasvavissa yliopistokaupungeissa halutaan julkista taidetta. Yleisimmät syyt haluta taidetta ovat, että sen koetaan piristävän, lisäävän viihtyisyyttä ja elävöittävän arjen elinympäristöjä.

Vuoden 2022 tutkimustuloksia voidaan tarkastella myös ensimmäistä kertaa kerättyjen avovastauksien valossa. Eräs vastaaja kiteytti taiteen merkityksen seuraavasti: ”Taide muistuttaa siitä, että elämä on muutakin kuin arjesta suoriutumista ja avaa uusia näkökulmia urautuneelle mielelle. Taide auttaa näin jaksamisessa ja parantaa elämänlaatua.”

Kansalaisten käsityksiä taiteesta osana arkiympäristöä ja julkisia tiloja -kyselytutkimus toteutettiin marraskuussa 2022. Taiteen edistämiskeskuksen Kantar Publicilta tilaamaan tutkimukseen vastasi yhteensä 1475 osallistujaa Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista.

Tutkimus on jatkoa vuosina 2014, 2016 ja 2020 toteutetuille kyselyille.

Tutustu kyselyn koosteeseen (PDF)

Uutinen Taiteen edistämiskeskuksen sivuilla (linkki)