Uutiset29.6.2021
Kansallisbaletti 100 vuotta Nationalbaletten 100 år: Suomi Finalnd 100€. Kaksi valkoista kolikkoa

Suomen Kansallisbaletti 100 vuotta –juhlarahan suunnittelukilpailu on päättynyt. Kilpailun palkintolautakuntakokouksessa 03.06.2021 valittiin palkitut kilpailutyöt. Kilpailun järjesti valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta.

Kilpailuajan päättyessä 28.05.2020 klo 17:30 oli otettu vastaan 26 kilpailutyötä, joiden joukosta palkintolautakunta valitsi voittajaksi muotoilija Rosita Kivisen ehdotuksen KUKOISTUS.

Palkintolautakunnan kokouksessa palkittiin kolme kilpailutyötä.
 

1. Nimimerkki: KUKOISTUS

Tekijä: Rosita Kivinen
 

2. Nimimerkki: PAS DE DEUX

Tekijät: Terhi Tuominen ja Jitan V. Patel (TuominenPatel)
 

3. Nimimerkki: BALETIN SATAVUOTINEN TARINA

Tekijät: Sinikka Inkeroinen-Huhta ja Ilkka Huhta
 

Palkintolautakunta totesi Rosita Kivisen kilpailuehdotuksen olevan onnistunein design suunnittelukilpailussa. Kivisen juhlarahadesign esitetään toteutettavaksi Suomen Kansallisbaletti –juhlarahaksi. Valtion juhlarahaohjelman mukaan juhlarahasta lyödään kultaraha, joka on nimellisarvoltaan 100 euroa vuonna 2022. Muut palkitut tekijät olivat myös ansiokkaasti toteuttaneet juhlaraha-aihetta ehdotuksissaan.

Voittajatyön tekijä Rosita Kivinen on vastavalmistunut muotoilija Aalto-yliopistosta. Kivistä kiehtoo yhdistää kauneus ja funktionaalisuus. Suomen muotoilun kentälle hän haluaa tuoda uusia ja rohkeita ideoita.

Tanssin olemus ja voima ovat keskiössä Kivisen KUKOISTUS- ehdotuksessa. Aihe Suomen Kansallisbaletti 100 vuotta on kuvattu onnistuneesti nykyaikaisella otteella. Tunnuspuolella tanssijan keho ja vahva liike ovat havaittavissa liehuvan kankaan alla. Arvopuolella kangasmainen virtaava muoto toistuu. Vapaan ja ekspressiivisen liikkeen teema luo onnistuneen dialogin tunnus- ja arvopuolen välillä. Ehdotus on taiteellisesti vahva, dynaaminen ja rohkea, eikä tukeudu baletin perinteisiin symboleihin. Kuva-aiheesta välittyy viesti baletin ja tanssin monimuotoisuudesta, kauneudesta ja ilosta. 

 

Palkintolautakunta ja juhlarahalautakunta kiittävät kaikkia kilpailuun osallistuneita ja onnittelevat palkittujen kilpailutöiden tekijöitä.

Palkintolautakuntaan osallistui:

Timo Huusko juhlarahalautakunnan puheenjohtaja, Ateneumin taidemuseo

Juha Halonen juhlarahalautakunnan jäsen (vpj), Valtiovarainministeriö

Maarit Mäkelä juhlarahalautakunnan jäsen, Aalto-Yliopisto

Päivi Heikkinen juhlarahalautakunnan jäsen, Suomen Pankki

Henrika Tandefelt juhlarahalautakunnan jäsen, Helsingin yliopisto

Tuomas Sukselainen juhlarahalautakunnan jäsen, VTT

Raimo Jaatinen Suomen Taiteilijaseuran edustaja

 

Jaakko Koskentola tekninen asiantuntija, Suomen Pankki

Lene Wahlsten palkintolautakunnan sihteeri, Ateneumin taidemuseo