Uutiset29.1.2021
Havainnekuva Siuntion kampuksesta, keskellä iso vaalea rakennus metsän ympäröimänä.
Havainnekuva Siuntion kampuksesta.

Siuntion kampuksen kaksiosaisen taidekilpailun jatkovaiheeseen valittiin neljä taiteilijaa tai taiteilijaryhmää. Portfoliohakuun osallistui yhteensä 58 taiteilijaa tai työryhmää.

Siuntion kampuksen kaksivaiheisen taidekilpailun toiseen vaiheeseen kutsutaan taiteilijat Tuula Närhinen ja Maija Kovari, taidekollektiivi SAV sekä taiteilijapari Jaakko Niemelä ja Helena Hietanen.

Neljä valittua taiteilijaa tai työryhmää tekevät seuraavaksi oman ehdotuksensa rakenteilla olevan Siuntion sivistys- ja hyvinvointikampuksen julkisivutaiteesta. Vuonna 2022 valmistuva kampus on kunnan historian merkittävin yksittäinen rakennushanke ja ensimmäinen prosenttitaidekohde.

Kilpailun palkintoraati korosti valinnassaan taiteilijoiden kykyä tuottaa julkisivuun soveltuvaa taidetta, kokemusta etukäteen valitusta materiaalista eli polttomaalatusta reikälevypaneelista, taiteellisia ansioita sekä motivaatiota.

Jury valitsee teosehdotuksista voittajan toukokuussa, ja teoskokonaisuuden odotetaan olevan asennusvalmis vuoden loppuun mennessä. Kutsukilpailun osallistujille maksetaan kullekin 2 000 euron luonnospalkkio.

Tuula Närhinen on helsinkiläinen kuvataiteilija, kuvataiteen tohtori ja arkkitehti, jonka toteuttamia julkisia teoksia on nähtävillä mm. Leinelän asemalla Vantaalla ja eduskunnan lisärakennuksessa. Maija Kovari on tamperelainen kuvanveistäjä ja arkkitehti, joka on toteuttanut julkisia teoksia mm. Tampereella Tammerkosken rannoille ja palvelutalon julkisivuun Ranta-Tampellassa.

SAV-taidekollektiivi on pääkaupunkiseudulla toimiva taiteilijaryhmä, johon kuuluvat julkisen tilan taiteilijat Maikki RantalaEssi RuuskanenJesse Pasanen sekä tuottaja Jenni Väisänen. Ryhmän jäsenten aiemmin suunnittelemia julkisen tilan teoksia on esimerkiksi Louhelan ja Martinlaakson juna-asemilla sekä Rajatorpan koulussa Vantaalla.

Kuvataiteilija Jaakko Niemelä ja kuvanveistäjä Helena Hietanen ovat helsinkiläinen taiteilijapari. Heidän yhteisiä julkisen tilan teoksia on toteutettu esimerkiksi Jyväskylässä sijaitsevaan pysäköintitaloon sekä Tasavallan presidentin virka-asunnon pihalle.