Uutiset25.1.2022
Hanna Vihriälä, Punakaneli, 2021. Kuva: Jari Kuusenaho, Tampereen taidemuseo
Hanna Vihriälä, Punakaneli, 2021. Kuva: Jari Kuusenaho, Tampereen taidemuseo

Vuoreksen kaupunginosaan Tampereelle on valmistunut kaksi uutta julkista taideteosta.

Kuvanveistäjä Hanna Vihriälän teos Punakaneli ja Valkea kuulas valmistui Vuores-taloon Tampereella loppuvuodesta 2021. Kaksiosainen, akryylihelmistä koostuva teos kuvaa omenapuiden lehvästöä. Teos installoitiin Vuoreksen koulun toisen kerroksen aulan ikkunoiden alapuolelle, niin lehvästön että voi kokea jatkuvan ikkunoista avautuvasta maisemaan. Teoksen tilaaja oli Tampereen kaupunki ja se on osa Tampereen kaupungin julkisen taiteen kokoelmaa.

Teoksen valmistuminen vaati valtavan määrän käsityötä. Kaksiulotteinen teos koostuu 60 000:sta käsin teräsvaijereihin pujotellusta akryylihelmestä, jotka muodostavat teoksen elävän pinnan. Kuvanveistäjä on tutkinut materiaalin mahdollisuuksia, mutta myös kuvanveiston ja maalauksen suhdetta. Kaukaa katsottuna aihe tarkentuu omenapuiden lehvästöksi, jossa Valkoisessa kuulaassa lehvästön piilossa puiden oksalla kiipeilee kissa.

Punakaneli ja Valkoinen kuulas -teossarja tuo katsojan puutarhakokemuksen äärelle, kesäpäivän hetkeen, jossa auringon valo välkehtii lehvästön läpi.

 

Sauli Iso-Lähteenmäki, Ystävät, 2021
Sauli Iso-Lähteenmäki, Ystävät, 2021

Tampereen kaupunki tukee prosenttiperiaatetta

Tampereen Vuoreksen kaupunginosaan on myös valmistunut uusi prosenttitaideperiaatteella toteutunut teos. Isokuusen päiväkoti- ja koulukeskus sai seinilleen tamperelaisen Sauli Iso-Lähteenmäen moniosaisen teoksen Ystävät. Iso-Lähteenmäen 16-osainen teos valmistui hyvissä ajoin ennen päiväkodin ja koulun käyttöönottoa ja ilahduttaa näin jo tilojen ensimmäisiä käyttäjiä. Teoksen positiivinen tunnelma huomioi onnistuneesti rakennuksen pääasialliset käyttäjät, eli lapset.

Teoskokonaisuuden pääteos sijaitsee rakennuksen pääsisäänkäynnin viereisellä seinällä, jossa yli kuusimetriä korkea reliefi pääsee hienosti näkyviin. Ulkotiloissa olevat alumiini- ja teräsreliefit on tehty kestäviksi ja lähes huoltovapaiksi hyvien julkisen taiteen periaatteiden mukaisesti. Sisätiloista löytyy myös Iso-Lähteenmäen öljyvärimaalaus.

Tampereen kaupungilla on käytössä taiteen prosenttiperiaate, mikä tarkoittaa, että kaupungin kiinteistöjen uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan julkisen taiteen toteuttamiseen. Tampereen taidemuseo toimii hankkeissa taideasiantuntijana, ja teokset liitetään osaksi Tampereen kaupungin taidekokoelmaa.

Vuoreksen ensimmäiset julkiset taideteokset valmistuivat vuonna 2008. Reilun vuosikymmenen aikana 80 pysyvää julkista teosta on tullut osaksi yli 6 000 asukkaan arkea.