Uutiset15.6.2021
Pöllöä esittävä taideteos taivasta vasten, ruohoa kasvaa sen alla ja taloja näkyy taustalla.
Havainnekuva Teija ja Pekka Isorättyän veistoksesta Huu-ha. Kuva: Kuopion taidemuseo

Kuopion Niiralan koulun uuden julkisen taideteoksen tekijöiksi on valittu kuvanveistäjät Teija ja Pekka Isorättyä. Toiminnallinen ja moniaistinen teos valittiin toteutettavaksi kolmen teosluonnoksen joukosta.

Kuopiossa sijaitsevan Niiralan koulun peruskorjaukseen liittyvän julkisen taideteoksen tekijöiksi on valittu kuvanveistäjät Teija ja Pekka Isorättyä. Valintalautakunnan mielestä Isorättyöiden toiminnallinen ja moniaistinen teos Huu-Ha istuu hyvin kouluympäristöön ja koulun arkkitehtuuriin, mutta huomio hyvin myös koulun ulkopuolisen yleisön. Teoksen sijainti meluaidan päällä mahdollistaa hyvän näkymän maamerkkinä toimivaan teokseen. Huu-Ha ottaa kiitettävästi huomioon arkkitehtoniset ja rakennushistorialliset arvot sekä taidekasvatukselliset näkökulmat.

Teoksen lähtökohtana on Kuopion luonnontieteellisen museon kokoelmiin päätynyt viirupöllö. Myös sen nimi liittää sen kiinteästi Niiralaan, josta löytyy Huuhanmäki ja Huuhankatu. Teos on myös toiminnallinen. Pöllön silmiin rakennetaan mekanismi, jonka avulla sen silmiä saa liikuteltua ja pöllön sisällä olevan kellon soimaan.

Valinnasta päättänyt työryhmä arvioi teoksen kestäväksi, turvalliseksi, helppohoitoiseksi, ekologiseksi ja elinkaareltaan pitkäikäiseksi. Se toimii ympäristössään kaikkina vuorokauden- ja vuodenaikoina. Ontto veistos valaistaan sisältä, ja pimeän aikaan se muuttuu suureksi lyhdyksi. Yöeläimenä ja viisaana lintuna pidetty pöllö vartioi koulua muiden nukkuessa.

Teija ja Pekka Isorättyä valmistuivat kuvataiteilijoiksi Aalto-yliopistosta, mutta pariskunnan yhteinen taival on alkanut jo lapsuudessa Torniossa. Taiteilijapari on tullut yleisön tietoisuuteen kokeellisista mekaniikkaa ja elektroniikkaa hyödyntävistä teoksistaan.

Niiralan koulun prosenttitaidehanketta ohjaa työryhmä, joka koostuu Kuopion kaupungin prosenttitaidetyöryhmästä, käyttäjien edustajista, rakennuttajasta, arkkitehdista sekä taiteilijajäsenistä. Työryhmä tilasi maaliskuussa 2021 teosluonnokset Kimmo Schroderukselta, Kirsi Kaulaselta sekä Teija ja Pekka Isorättyältä. Kaikki teosehdotukset olivat korkeatasoisia ja täyttivät Niiralan koulun taideohjelman valintaperusteet. Teija ja Pekka Isorättyän teos julkistetaan syksyllä 2022, jolloin peruskorjattu Niiralan koulu otetaan käyttöön.