Uutiset1.6.2021
Teija ja Pekka Isorättyän teosehdotus Huu haa (vas.), Kirsi Kaulasen teosehdotus Suoja (yksityiskohta) ja Kimmo Schroderuksen teosehdotus Jonglööri. Kuvat: Taiteilijat

Taiteilijoiden Kimmo Schroderuksen, Kirsi Kaulasen sekä Teija ja Pekka Isorättyän teosehdotukset Kuopiossa sijaitsevan Niiralan koulun uutta prosenttitaideteosta varten on julkistettu. Koulun peruskorjaukseen kuuluu taidehankinta Kuopion kaupungin hyväksymän prosenttitaideperiaatteen mukaisesti.

Taidehankinta toteutetaan rinnakkaisen luonnostilauksen periaatteella Suomen Taiteilijaseuran ohjeita noudattaen. Luonnokset taideteoksista on tilattu valtakunnallisesti merkittäviltä taiteilijoilta, joilla on kokemusta julkisen taiteen tekemisestä. Kolmesta luonnoksesta valitaan yksi toteutettavaksi Niiralan koulun pihalle Niiralankadun ja Huuhankadun kulmaukseen. Teoksen tulee ottaa huomioon koulun käyttäjät sekä toimia maamerkkinä alueella liikkuville.

Yleiskaavassa suojeltu, Armas Lindgrenin ja Bertel Liljequistin suunnittelema vuonna 1926 valmistunut Niiralan koulu edustaa arkkitehtuuriltaan pohjoismaista klassismia. Koulurakennuksen rakennushistoriallinen, historiallinen ja kaupunkikuvallinen arvo on merkittävä.

Kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen teosehdotuksen Suoja lähtökohtana on taiteilijan omat toiveet siitä, mitä hän olisi toivonut lapsuudessa omalta kouluympäristöltään. Teos muodostaa nimensä mukaisesti suojan piha-alueella leikkiville lapsille. Neljän ja kuuden metrin korkuisten metallitankojen päällä lepäävät pitsimäiset kappaleet muodostavat näyttävän, mutta samalla ilmavan teoksen, joka näkyy hyvin myös ohikulkijoille. Taiteilija on käyttänyt teoksen ornamenttien lähtökohtana uhanalaisten kasvien juurien muotoja. Koristeelliset kappaleet heijastuvat myös maanpintaan kauniina varjoina.

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen teosehdotus Jonglööri on kuusi metriä korkea taivaisiin kurkotteleva kaksipuoleinen teräsveistos. Katsoja kokee katsovansa teoksen päänäkymää sekä kadun suunnalta että koulun puolelta nähtynä. Jonglöörin pallot ovat karkaamassa hahmon käsistä. Teoksessa taide yhdistyy liikuntaan. Taiteilija toivoo jonglöörin herättävän erilaisia assosiaatioita. Kiiltävästä ruostumattomasta teräksestä valmistettava veistos heijastaa ympäristönsä värejä ja sen jalusta tarjoaa lapsille istuma- ja leikkipaikan.

Kuvataiteilijoiden Teija ja Pekka Isorättyän teos Huu haa on koulun ympärille tulevan meluaidan päällä istuva viirupöllö, jonka yhtenä lähtökohtana on Kuopion luonnontieteellisen museon kokoelmiin päätynyt viirupöllö. Teoksen nimi liittää sen kiinteästi Niiralaan, josta löytyy Huuhanmäki ja Huuhankatu. Yli viiden metrin korkuinen pöllö rakentuu eri pituisista teräsputkista, jotka muodostavat sulkapeitettä muistuttavan rakenteen. Ontto veistos valaistaan sisältä, ja pimeän aikaan se muuttuu suureksi lyhdyksi. Yöeläimenä ja viisaana lintuna pidetty pöllö vartioi koulua muiden nukkuessa. Pöllön silmiin rakennetaan mekanismi, jonka avulla sen silmiä saa liikuteltua ja pöllön sisällä olevan kellon soimaan.

Niiralan koulun taidehanketta ohjaa työryhmä, joka koostuu Kuopion kaupungin prosenttitaidetyöryhmästä, käyttäjien edustajista sekä rakennuttajasta ja arkkitehdista. Lisäksi työryhmään on kutsuttu mukaan kuvataiteilijat Pertti Kukkonen ja Antti Immonen.

Taiteilijavalinta julkistetaan 15.6.2021. Teoksen tulee olla valmis syksyllä 2022, jolloin peruskorjattu Niiralan koulu otetaan käyttöön. Peruskorjauksen hinta on noin 15,5 miljoonaa euroa, josta taiteen kokonaisbudjetti 155 000 euroa.