Päättynyt kilpailu1.3.2023
Musiikkitalo Fuuga

Turun musiikkitalo Fuuga tullaan rakentamaan Itsenäisyydenaukiolle Aurajoen itärannalle. Rakennuksen on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2025. Osaksi uudisrakennusta toteutetaan laaja prosenttitaidehanke, joka käynnistyy portfoliohaulla keväällä 2023.Turun kaupungin järjestämän portfoliohaun kautta etsitään taiteilijaa tai taidetyöryhmää rakennuksen ulkotiloihin sijoittuvan taidekokonaisuuden suunnittelijaksi. 

Kaikille Suomessa toimiville taiteilijoille suunnatun portfoliohaun kautta etsitään ehdokkaita Turun musiikkitalo Fuugan ulkotaidekokonaisuuden suunnittelijaksi. Haku toteutetaan ArtCurator-verkkopalvelun kautta. Portfoliohaussa noudatetaan Suomen Taiteilijaseuran ohjeistusta. Portfoliohaku on avoinna 1.3.-16.4.2023 klo 23:59 asti.

Turun musiikkitalo tulee sijoittumaan Aurajoen rantaa myötäilevän Itäisen Rantakadun varrelle, nykyisen Itsenäisyydenaukion paikalle. Musiikkitalo tulee muodostamaan yhdessä viereisten Kaupunginteatterin ja Wäinö Aaltosen museon WAMin kanssa merkittävän kulttuurikeskittymän aivan kaupungin liikekeskustan tuntumaan. Uudisrakennus rakentuu paviljonkimaisena kokonaisuutena puistoalueelle. Rakennuksen julkisivujen kaartuvat piirteet eivät etsi arkkitehtonista yhteyttä ympäröiviin rakennuksiin, vaan jättää niiden kaupunkikuvallisen aseman mahdollisimman ennalleen.

Musiikkitaloon tulee kaksi salia, konserttisalina toimiva 1300-paikkainen pääsali ja 300-paikkainen monitoimisali. Orkesterimusiikin esittämisen lisäksi pääsali soveltuu myös muihin käyttötarkoituksiin kuten sähköisesti vahvistettavan musiikin esittämiseen, kokous- ja kongressikäyttöön sekä pienimuotoisiin esityksiin. Orkesterimonttu mahdollistaa muun muassa oopperan esittämisen. Sali muodostaa talon sydämen, ja tilaan tuleva päivänvalo tuottaa sisätiloihin selkeän visuaalisen vaikutelman myös illalla. Sisätilan muodot ovat kaarevia ja dynaamisia. Puupinnat luovat tilaan lämpimyyttä.

Musiikkitalon ulkotiloihin ja välittömään läheisyyteen tulee viheralueita, joissa on tarkoitus yhdistää vihersuunnittelua ja taidetta. Viheraluekokonaisuus muodostuu neljästä osasta: Itäisen Rantakadun puoleisesta Kulttuuriaukiostayläterassista rakennuksen koillispuolella, Aurajoen suuntaan avautuvasta näköalaterassista ja kaakonpuoleisesta kattopuutarhasta. Portfoliohaun kautta valittava taiteilija tai työryhmä tulee työskentelemään alusta lähtien kiinteässä yhteistyössä rakennushankkeen arkkitehdin ja pihasuunnittelijan kanssa. Tavoitteena on muodostaa vihertaiteeseen tai ympäristötaiteeseen pohjautuva kokonaisuus, jossa istutukset ja taide yhdistävät neljä viheraluetta yhdeksi taiteelliseksi kokonaisuudeksi. Hankkeeseen liittyy myös nykyisin Itsenäisyydenaukiolla sijaitseva kuvanveistäjä Terho Sakin Soihtu-suihkulähdeteos, joka tulee sijoittumaan Kulttuuriaukiolle ja jonka ympäristö muokataan sopimaan ulkotilojen taidekokonaisuuteen.

Portfoliohaku sisältyy musiikkitalon taidehankkeeseen, jonka kautta taidetta tullaan tilaamaan rakennuksen ulkopuolelle ja sisätiloihin. Musiikkitalon taidekokonaisuuden teemoja ovat äänet, veden liikkeet, kaiut ja heijastukset sekä vihertaide. Ulkotaiteen osalta painotetaan teososien muuntautumiskykyä vuodenaikojen vaihteluiden mukaan. 

Ulkotilojen viheralueisiin liittyvä taidekokonaisuus tulee olla valmiina marraskuussa 2025.

Lue portfoliohaun ohjeistus ja lisätiedot Musiikkitalo Fuugan sivuilta