Uutiset12.4.2021
Havainnekuva koulurakennuksesta, jonka seinässä on kasveja ja eläimiä esittävä maalaus. Lisäksi pihalla ihmishahmoja ja puita.
Havainnekuva Maikki Rantalan kilpailuehdotuksesta KrokoTIILIN teleportti.

Turun kaupungin järjestämällä avoimella taidekilpailulla haettiin taidekokonaisuutta Sirkkalan koulun uudisrakennukseen. Ensimmäinen palkinto myönnettiin kaupunki- ja katutaiteilija Maikki Rantalan kilpailuehdotukselle.

Turun kaupungin järjestämä Sirkkalan koulun taidekilpailu on ratkennut. Kilpailuun saapui määräaikaan mennessä yhteensä 63 ehdotusta, joiden joukosta palkittiin kolme ehdotusta. Palkittujen teosten joukosta valitaan kouluun toteutettava teoskokonaisuus kevään 2021 aikana.

Kilpailun ensimmäinen palkinto myönnettiin helsinkiläisen kaupunki- ja katutaiteilija Maikki Rantalan ehdotukselle KrokoTIILIN teleportti. Voittajaehdotus on seinämaalausta ja tiilimateriaalia hyödyntävä kokonaisteos, johon sisältyy myös koulun oppilaiden kanssa toteutettava työpajakokonaisuus. Katutaiteeseen ja Turun arkeologisiin löytöihin pohjautuva teos olisi toteutettavissa sekä rakennuksen sisätiloihin että pihamaalle.

Toiselle palkinnolle ylsi kankaanpääläisen kuvataideopiskelija Laura Hokkasen ehdotus Kram. Teosehdotus koostuu useiseta betoni- ja puuveistoksista, jotka levittäytyvät uudisrakennuksen, pihan ja tontilla jo olemassa olevien rakennusten alueelle.

Kolmas palkinto myönnettiin turkulaisen Heini Ahon ehdotukselle Kaikki kulmat ovat erilaisia, kaikki kulmat ovat samanlaisia. Ehdotus koostuu eri materiaaleista irti leikatuista kulmista ja niistä kootuista reliefeistä. Teokset muodostavat koskettelemiseen houkuttelevia monisävyisiä pintoja.

Sirkkalan koulun uudisrakennuksen rakennustyöt alkavat elokuussa 2021. Koulu ja siihen liittyvä taidekokonaisuus valmistuvat keväällä 2023.
 

Sirkkalan koulun taidekilpailun tuomaristo

  • Jouni Anttila, rakennuttajainsinööri, Turun kaupunki
  • Marjo Aurekoski-Turjas, tutkija, Turun museokeskus
  • Sakari Kannosto, kuvanveistäjä, Suomen Taiteilijaseura ry:n edustaja
  • Riitta Kormano, intendentti, Turun museokeskus
  • Laura Kronberg, arkkitehti, kohteen rakennussuunnittelija, Schauman Arkkitehdit Oy
  • Niklas Kronberg, arkkitehti, kohteen pääsuunnittelija, Schauman Arkkitehdit Oy
  • Elise Kurtén, perusopetuksen rehtori, Turun kaupunki
  • Jaana Partanen, taiteilija, Suomen Taiteilijaseura ry:n edustaja
  • Ville-Matti Rautjoki, apulaisintendentti, Turun museokeskus