Uutiset16.10.2023
Havainnekuva mosaiikkitekniikalla tehdystä taideteoksesta tulevan Kansallismuseon uudisosan aulassa
Tuula Lehtisen teosehdotus Lähdevettä 1

Valtion taideteostoimikunta valitsi kuvataiteilija Tuula Lehtisen Lähdevettä 1 Kansallismuseon uudisosan yleisen taidekilpailun voittajaksi viiden finalistiehdotuksen joukosta. Voittajateos koostuu kahdesta eri puolille rakennusta sijoittuvasta teoksesta.

Kansallismuseon uudisosan kaksivaiheisen taidekilpailun järjesti Kansallisgallerian yhteydessä toimiva valtion taideteostoimikunta yhdessä Suomen kansallismuseon, Senaatti-kiinteistöjen ja Museoviraston kanssa. Kilpailussa etsittiin ideoita Kansallismuseon uudisosan yhteyteen toteutettavasta teoksesta tai teossarjasta, joka luo uudisosalle identiteettiä ja tukee rakennuskokonaisuuden yhtenäisyyttä.

Kilpailun ensimmäiseen vaiheeseen saapui 187 teosideaa, joista jatkokehitykseen valittiin Atso Airolan ja Leon HidalgonOtto KarvosenHanna-Kaisa Korolaisen sekä Tuula Lehtisen teosehdotukset. Kilpailun arvostelulautakuntana toimi valtion taideteostoimikunta, jonka mukaan kaikki finalistien jatkokehittämät ehdotukset olivat korkeatasoisia, teknisesti toisistaan poikkeavia, laadukkaita ja toteutuskelpoisia.

Kilpailun voittajaksi valittiin Tuula Lehtisen Lähdevettä 1, johon kuuluu kaksi uudisrakennuksen eri tiloihin sijoittuvaa keramiikkamosaiikkia. Ehdotuksen ansiona pidettiin sitä, miten metallin sävyissä välkehtivät teokset luovat monumentaalisen ja maalauksellisen kokonaisuuden. Pikselimäinen, lähes abstrakti kuvakieli tuo mielleyhtymiä metsäiseen tilaan ja veden äärellä olemiseen.

- Halusin löytää teokselleni idean, joka olisi ajaton ja riittävän helposti avautuva monille ikäpolville ja monien eri kansallisuuksien edustajille, niin Suomessa asuville kuin muualta tuleville. Ajatus lähteestä ja vedestä tuntui juuri sopivalta kuvaamaan yhteyttä monien kulttuurien perinteeseen ja myös meidän suomalaiseen kokemusmaailmaamme ja luontoomme, Lehtinen kertoo.

Yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan Kansallismuseon pop up -näyttelytilassa, jossa finalistien ehdotukset olivat esillä syksyn ajan. Eniten yleisön ääniä sai teosehdotus Armas aika, taiteilija Hanna-Kaisa Korolainen. Finalistien kilpailutyöt sekä arvostelupöytäkirja ovat nähtävillä 15.4.2024 saakka kilpailun verkkosivuilla.

Tuula Lehtinen on Kuvataideakatemiassa opiskellut ja Tampereella asuva kuvataiteilija. Hän on toiminut Bergenin Taidekorkeakoulun grafiikan osaston professorina 2007–2010. Lehtisen teoksissa yhdistyvät perinteiset ja nykyaikaiset tekniikat monissa kerroksissa, mistä syntyy niiden ainutlaatuinen ilmaisu. Lehtinen on tehnyt viime vuosina useita vaikuttavia mosaiikkiteoksia Suomessa ja Ruotsissa ja taiteen tuominen arkkitehtuuriin on noussut yhä tärkeämmäksi aiheeksi hänen työssään.