Uutiset6.2.2024
Nina Beierin pronssiveistoksista koostuva Women & Children -teos
Nina Beierin teos Women & Children (2022)

Kiasman edustalle kohoaa kesän kynnyksellä uusi suihkulähde – teos muuttaa Helsinkiin New Yorkista.

Mannerheimin ratsastajapatsas saa toukokuun lopussa uusia naapureita, kun kaikkiaan 11 pronssista naista ja lasta saa pysyvän kodin altaasta Kiasman kahvilaterassin edustalla. Nina Beierin teos Women & Children (2022) koostuu taiteilijan löytämistä eri ikäisistä pronssiveistoksista, joiden silmistä suihkulähteen vesi virtaa. 

Veistosten silmistä tulviva vesi näyttää sarjakuvien ja animaatioiden itkulta, jossa kyyneleet ryöppyävät piirroshahmojen silmistä vesiputouksen lailla. Beier on saanut teokseen innoitusta Portugalissa sijaitsevan Bom Jesus do Monten pyhäkön suihkulähteestä, jossa veistoksen silmistä virtaava vesi ilmentää katsetta. Veden avulla Beier muuttaa veistoksensa hahmojen katseen näkyväksi ja korostaa niiden toimijuutta. 

"Nina Beierin veistosryhmä tuo naiset ja lapset paraatipaikalle museon edustalle. Se tuo virkistävää vaihtelua alueen julkisiin veistoksiin, joita presidenttien muistopatsaat ja Richard Serran teräksinen Sukellus ovat tähän saakka hallinneet. On upeaa, että saimme uudenlaista nykytaidetta kaupunkilaisten nähtäville", sanoo Kiasman museonjohtaja Leevi Haapala

Nina Beier (s. 1975) on tanskalainen nykytaiteilija. Hänen veistoksensa perustuvat usein olemassa oleviin esineisiin, joiden status ja arvo ovat muuttuneet ajan kuluessa. Veistoksissaan Beier rinnastaa globaalisti tuotettuja materiaaleja toisiinsa, ja herättää näin vuoropuhelua, jonka myötä esineiden historiallinen painolasti alkaa avautua. 

Women & Children on ollut aiemmin esillä New Yorkin High Line -puistossa. Teos hankittiin Kansallisgallerian kokoelmiin New Carlsberg Foundationin tuella ja se on esillä 30.5. alkaen. Kiasmassa nähdään tänä vuonna myös Beierin näyttely.