Uutiset27.9.2023
Merja Puustisen ja Andy Bestin teos Saaristo levittäytyy aulatilaan

Valtion taideteostoimikunnan tilausteos, Merja Puustisen ja Andy Bestin Saaristo, on valmistunut Turun yliopiston Kasarmialueen kampukselle, peruskorjattuun Arcanum-rakennukseen. Toiminnallisen veistoksen taustalta löytyy joukko erilaisia merellisiä ideoita.

Merja Puustisen ja Andy Bestin ehdotus voitti valtion taideteostoimikunnan, Turun yliopiston ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n järjestämän kutsutaidekilpailun syksyllä 2022. Nyt valmistunut Saaristo sijoittuu Turun yliopiston Humanistisen tiedekunnan käytössä olevaan Arcanum-rakennukseen, jossa toimii muun muassa historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos. Rakennuksen aulatilaa hallitseva Saaristoedustaa taiteilijaparille tyypillistä toiminnallista veistosta.

”Olemme tehneet sosiaalisesti ja fyysisesti osallistavia taideteoksia, mediataidetta ja veistoksia vuodesta 1995 lähtien. Meille taideteokset ovat usein niin sanottuja lavasteita ihmisten yhteisöllisesti ja kehollisesti osallistavalle toiminnalle.”

Teoskokonaisuuteen kuuluu kolme kallioluodoista muistuttavaa istuttavaa elementtiä. Liikuteltavista saarekeosista voidaan koota eri tilaisuuksiin sopivia istuinkokonaisuuksia. Kierrätetyistä nahka- ja denim-vaatteista toteutettujen osien tekstuuri on suunniteltu yhteistyössä verhoilija Maarit Kraapan kanssa. Lisäksi Saariston visuaalista maailmaa luovat viisi kattoon kiinnitettyä, ovaalin muotoista, valoa heijastavaa levyä.  

”Pyrimme aina suunnittelemaan teoksemme tilaan niin, että ne sopivat siihen ja samalla tuovat lisäjännitteen. Arcanum-rakennuksen postmoderni arkkitehtuuri tuo mieleen Helsinki-Tukholman väliä liikennöivien autolauttojen ostoskadun. Tästä syntyi ajatus hyödyntää merellistä ideaa, joka on meille läheinen.”

Veistoskokonaisuuden nimi Saaristo viittaa Itämereen ja sen merkitykseen Turun alueen, kaupan ja koko Suomen identiteetille.

”Teos kiinnittää huomion myös Saaristomeren äärimmäisen huonoon ekologiseen tilanteeseen, joka johtuu pääasiassa Suomen omista maa- ja metsätalouden valumista.”

Kuva poistettu.